Det var i lördags som personalen på Gnestas fritidsgård Chill tvingades stänga ner verksamheten eftersom ett ungdomsgäng kommit in i verksamhetens lokaler beväpnade med en elpistol. Sedan dess har verksamheten inte hållit öppen.
– I veckan har det hållits möten med personal och en del av de besökare som var på plats i lördag. Målet är att få klarhet i vad som egentligen hänt och det tycker jag att jag börjar få, säger enhetschefen Klas Jervfors.
Så vad var det som hände, vet ni något om bakgrunden?
– I det här läget lämnar jag alla uppgifter jag har till polisen och vill därför inte gå in mer på vad om hänt.
I veckan arbetar Jervfors och personalen på Chill med att hitta sätt att skapa en trygg miljö för alla som vistas i verksamheten.
– Just nu vill jag inte berätta om några konkreta lösningar eftersom inget är klart ännu men vi tar allvarligt på det här och jobbar hårt. De besökare jag pratat med upplevde händelserna som obehagliga och jobbiga och vi har varit i kontakt med vårdnadshavare till de ungdomar som kännt sig utsatta.
Hur upplevde personalen det som hände?
– De tycker att det här är jobbigt men de har hanterat det på ett samlat sätt och är lösningsorienterade. Men det är klart att det är påfrestande.
Inte heller Linda Lundin (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, vill säga speciellt mycket om hur man nu kommer gå vidare efter helgens händelser.
– Jag har suttit i möte med bland annat Klas Jervfors nu på eftermiddagen men eftersom det här är ett polisiärt ärende vill jag inte gå in på några detaljer.
Hur ska ni få besökarna på Chill att känna sig trygga igen?
– Jag kan inte ge några konkreta exempel mer än att det under en period kommer ske en utökning av personalen. Men det kommer vidtas fler åtgärder.
Hur ska besökarna känna sig trygga om de inte vet vilka åtgärderna är?
– Där spelar personalen en jättestor roll, att de kan förmedla att det är tryggt. Det är ju faktiskt så att vi inte skulle kunna bedriva den här verksamheten om vi inte kände att det var en trygg miljö att vistas i för både personal och besökare.
Ryktena säger att ungdomarna inte är hemmahörande i Gnesta. Men någon dialog har inte inletts med närliggande kommuner för att på så vis reda ut situationen.
– Nej, vi har ingen dialog med andra kommuner i den här frågan. Men om Klas och hans personal vill ta kontakt med fritidsgårdar i andra kommuner för att prata om hur de skapar en trygg miljö eller ser hur de jobbar så får de gärna göra det, säger Lundin.
Förhoppningen är att Chill ska kunna öppna igen i morgon fredag och sedan hålla öppet som vanligt framöver.