När trädgårdsmästaren Anna Sánchez Lindström fick uppdraget att anlägga en blomsterodling vid Frustuna prästgård kollade hon först ut vilket som var bästa ytan utifrån solens instrålning. Sen var det bara att sätta igång.
– Det var bara gräsmatta så vi schaktade bort och sen har jag berett jorden, säger hon.
Eftersom det är första året kom själva planteringsarbetet i gång lite sent, men sedan slutet av juli har församlingen kunnat pryda kyrkornas altare med lokalt producerade snittblommor. Kyrkoherde Lena Fagéus var en av dem som drog i gång projektet. Hon berättar att församlingen gör av med omkring 500 kronor i veckan på att köpa blommor.
– Vi gör det här för att det är härligt att få göra i ordning kring prästgården och i stället för att köpa blommor från blomsterbutiken varje vecka. Det känns rätt på alla sätt, säger hon.
Att de egenodlade blommorna skulle utgöra en besparing stämmer däremot inte eftersom det även kostar, i både material och arbetskraft, att driva odlingen.
– Men vi har ju kunnat utsmycka mycket mer. Det har varit sånt överflöd att vi ofta varit generösa med att låta församlingsmedlemmar gå och hämta blommor. Det finns ett värde i det också, säger Lena Fagéus, som säger att församlingen ligger i startgroparna för att göra platsen kring prästgården till en riktig vallfärdsort.
– Jag ser framför mig att man ska kunna komma hit och njuta. Det är ju en väldigt vacker plats, säger Anna Sánchez Lindström, som också gjort en ritning över de 16 blomsterbäddarna så att besökarna kan få veta vad de har framför sig.
Att inte köpa snittblommor, som ofta är importerade från till exempel Kenya, Colombia och Ecuador är också bra för miljön, något som passar bra då Frustuna församling under vintern kommer arbeta för att bli en klimatcertifierad kyrka.
– Vi går in i ett projekt där vi ska verka för att vara klimatsmarta, ekologiska och fair trade, säger kyrkoherde Lena Fagéus.
– Det handlar om allt från hur man gör med fastigheter till inköp; att det ska vara bra varor på alla nivåer.