Det är kväll och mörkret har hunnit lägga sig över Gnesta, när omkring 100 föräldrar under onsdagskvällen samlas på Elektron.
Klas Jervfors Turner träffar polis, skola och socialtjänst varje vecka, för att gemensamt motverka ungas användning av alkohol, tobak och narkotika. I början av höstterminen 2022 hände något i Gnesta. Ungdomarna började byta umgänge, tissla och tassla och förflytta sig på ett sätt som fritidspedagogerna inte sett förut.
– Jag pratar strukturellt. Så här fort kanske man inte tyr sig till varandra och vi ser det på vilka ungdomar det rör sig om – och det är anmärkningsvärt, säger han.
På Chill, fritidsgården där ungdomar mellan 12 till 19 år vistas under eftermiddagarna, får varken alkohol, droger eller tobak förekomma. Men på senare tid har personalen hittat vejpar, alltså en slags e-cigarett som man andas in aerosoler med.
– Det är ett preparat som innehåller giftiga kemikalier och man kan blanda in andra farliga ämnen i den också. De beställs på nätet, via Snapchat och Instagram, och tas illegalt in i landet eftersom man måste vara 18 år för att få köpa dem i Sverige, säger polisen som också är på plats under den här kvällen.
Kvarterspoliserna Petter Engström och Martin delar på mikrofonen vid podiet på Elektron. De berättar att åtta av tio tobaksdebuterar i tonåren. Av de mellan 13–16 år som röker dricker varannan alkohol. Värst bland ungdomar är användningen av cannabis. Av de som röker cigaretter brukar 64 procent även cannabis. Av unga som inte nyttjar tobak tar bara fyra procent cannabis, enligt polisen.
– Är man 13–16 år och röker är steget till narkotika väldigt litet, säger Martin, områdespolis i Gnesta.
Enligt polisen kostar ett gram cannabis 100 kronor och en ecstasytablett 45 kronor – vilket gör det lättillgängligt.
– Man ska vara uppmärksam på pengar, röda ögon, svängningar i humöret, stora pupiller och förändring av hygien – det kan tyda på någon form av droganvändning, säger Martin.
Kvällen bjöd på olika aktörer i Gnesta som talade om var man kan vända sig om man är orolig och misstänker att ens barn börjat med droger. Vårdcentralen erbjuder samtal och kissprov – det tar tio minuter. Ungdomar under 18 år måste ha samtycke från vårdnadshavare för att få testas.
Kuratorn på Frejaskolan presenterar sig och beskriver hur leken kan bli allvar:
– Först kanske man leker att man är tuff och sedan dras man in i något, man mår dåligt, blir självdestruktiv och tar en väg som leder till droger, säger Johanna Jämtvall.
Öppenvården hjälper till med fem gratis samtal som inte dokumenteras. Elevhälsan pratar om öppenhet och det är något som föräldrarna tar med sig hem.
Fredrik Andersson är pappa till två tonåringar.
– Det är nya tider med sociala medier och nätfrågor. Jag tar med mig att det är enormt viktigt att ha diskussioner med sina barn, säger han.
Under kvällen får föräldrarna samtala i grupper och svara på frågor som sedan tas upp i en panel. En grupp efterfrågar mer fakta om Gnesta. Polisen säger att det förekommer mer droger här nu, man har sett det vid mätningar i avloppsvattnet – men om det är ungdomar eller vuxna som kissar ut det kan man inte svara på.
En sak alla är rörande överens om är att man måste samarbeta, nätverka med andra föräldrar och framför allt kommunicera mer med sina barn.