"Miljön tar ingen hänsyn till semestern"

Klimatstrejken utanför kommunhuset började en köldslagen novemberfredag. Lågan hålls fortfarande brinnande i det milda sommarvädret. "Vi vill att Gnesta ska bli klimatkommun nummer ett", säger initiativtagaren Anna Sanchez Lindström.

Klimatstrejkare i alla åldrar. Anna Sanchez Lindström och lilla Bo-Harry stod på fredagen utanför Gnesta kommunhus.

Klimatstrejkare i alla åldrar. Anna Sanchez Lindström och lilla Bo-Harry stod på fredagen utanför Gnesta kommunhus.

Foto: Albin Arrling

Gnesta2019-07-12 15:59

Det var inför det stora klimatmötet i polska Katowice som de första samlades på kommunhusets trappa. Då i iskallt regn och blåst. På fredagen hade ett tiotal strejkare i alla åldrar slutit upp i det mulna julivädret.

– Det är viktigt att få upp frågan på den politiska agendan, säger Anna Sanchez Lindström, en av initiativtagarna till den lokala filialen för Fridays for future. Rörelsen som Greta Thunberg startade utanför riksdagshuset i höstas.

En annan av deltagarna, Sybille Martinson, säger att hon är ledsen över att för första gången på 32 år inte ha kunnat så det hon vill i sin trädgård och refererar till det lokala bevattningsförbudet:

– Det gör ont. Men man får inte vila, miljön tar inte hänsyn till om folk går på semester.

Hon tycker att klimatet borde vara överordnat allt annat när kommunen fattar beslut i viktiga frågor. Och även om det enligt Sybille Martinson finns mycket kvar att göra, vill hon också lyfta fram positiva aspekter i miljöarbetet:

– Återvinningsstationen här i Gnesta är en förebild. Den är alltid bemannad med trevlig personal och så är det ordning och reda. Sen får man inte glömma fyndhörnan! Där går det både att lämna och hitta alla möjliga saker som kan få ett nytt liv, säger hon.

Precis när regndropparna börjar falla bestämmer sig strejkens yngsta deltagare, Bo-Harry, för att lämna sin barnvagn och gå mot de uppställda plakaten.

– Greta, Greta, säger han och pekar på den välbekanta, flätprydda siluetten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om