Miljoninvestering krävs på gammalt reningsverk

Reningsverket i Gnesta klarar inte sina gränsvärden, vilket kan leda till att vattnet nedströms blir syrefattigt. Nu kräver länsstyrelsen att problemet åtgärdas.

Reningsverket i Gnesta har problem med att klara sina gränsvärden. Patrik Nissen är samhällsbyggnadschef och tillförordnad VA-chef.

Reningsverket i Gnesta har problem med att klara sina gränsvärden. Patrik Nissen är samhällsbyggnadschef och tillförordnad VA-chef.

Foto: Veronika Skärlund/Malén Eneberg

Gnesta2020-11-04 08:20

– Gnesta kommun har haft problem med att klara sina utsläppsvärden under ganska lång tid, konstaterar Ulrika Schröder, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Värdena är "inte katastrofalt höga", men ändå för höga, menar hon. Därför fick Gnesta kommun i somras ett föreläggande med krav om utredning och åtgärder.

Problemen vid Gnestas reningsverk handlar framför allt om så kallad BOD, "Biochemical Oxygen Demand" eller biokemisk syreförbrukning på svenska. Vattnet som släpps ut från verket innehåller alltså för mycket organiskt material.

– Det här är sådant som får syret att minska i sjöarna, förklarar Ulrika Schröder.

Hur allvarligt är det här skulle du säga?

– De måste komma ner i halterna och klara sina villkor, hur det görs är upp till kommunen. De flesta reningsverk klarar sina villkor, säger Ulrika Schröder.

Kommunen har anlitat ett bolag som utrett situationen, och rapporten blev nyligen färdig. Där föreslås åtgärder för att få bukt på problemet.

– Vi kommer ha en dialog med länsstyrelsen om det här och sedan lämna ett förslag från förvaltningen till kommunstyrelsen, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef och tillförordnad VA-chef.

Enligt honom är huvudspåret ett utjämningsmagasin för att få ett jämnare flöde in till reningsverket, vilket skulle lösa problemen. Åtgärden kan vara klar under nästa år och skulle kosta omkring tre miljoner kronor. Pengar finns redan avsatta för detta i kommunens flerårsbudget.

Gnesta kommun utreder just nu en ny avloppslösning för tätorten och Laxne, eftersom det befintliga reningsverket i Gnesta är gammalt och slitet. Det är dock inte aktuellt att invänta en långsiktig lösning för att klara gränsvärdena.

– En ny lösning på avloppsfrågan ligger minst sex år bort i tiden, det här behöver åtgärdas innan dess, konstaterar Patrik Nissen.

Kommunen har de senaste åren investerat över 40 miljoner kronor i en överföringsledning till Laxne, som gjorde att reningsverket där kunde rivas. Problemen med gränsvärdena på reningsverket i Gnesta har dock enligt kommunen ingenting med kapaciteten att göra.

– Det här är mer tekniskt. Insikten är att vi behöver få ett jämnare flöde in till verket, säger Patrik Nissen.

Det vatten som reningsverket i Gnesta släpper ut hamnar, via sjön Sillen och Trosaån, så småningom i Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!