MP: Ny rutin för e-förslag försvagar medborgarnas makt

Gnestabornas idéer till utveckling i kommunen ska behandlas via partierna när nya riktlinjer för e-förslag börjar gälla. Effektivt, menar kommunstyrelsen – en försvagning för medborgarna, säger Miljöpartiet.

Med den nya rutinen kommer alla ledamöter att få se e-förslagen.

Med den nya rutinen kommer alla ledamöter att få se e-förslagen.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2023-03-22 04:45

Gnesta kommun ändrar hanteringen av medborgarnas e-förslag genom att låta samtliga idéer gå direkt till kommunfullmäktige. Det innebär att medborgarnas röstningsförfarandet tas bort från och med den 1 juni i år. Miljöpartiet tycker att det nya förfarandet naggar på demokratin.

– Nu stärker man i stället partiernas roll. Man tar tillbaka makten att få ett förslag på agendan, säger Gustav Edman, gruppledare för Miljöpartiet.

undefined
Gustav Edman (MP).

Tills dess gäller de regler som antogs 2019, där folkbokförda i kommunen har möjlighet att lämna in e-förslag på idéer direkt till kommunen. Förslagen lämnas in skriftligt på servicecenter, via mejl eller på kommunens hemsida, där e-förslaget sedan publiceras för röstning av Gnestaborna.

De e-förslag som fått 50 medborgarröster kvalar vidare upp till varje nämnds ordförandeposter som avgör om idén ska tas upp i nämnden eller inte. De e-förslag som fått färre än 50 underskrifter avslutas utan åtgärd. Med det nya förfarandet kommer medborgarnas röster att tas bort helt och förslagen i stället hanteras av varje nämnd direkt i kommunfullmäktige. 

Något Miljöpartiet tycker försvagar för medborgarna:

– Det som händer nu är att nämnderna får en lista på förslag och då ska vi politiker avgöra om förslaget är tillräckligt intressant eller inte och det försvagar för de som vill påverka i kommunen, säger Gustav Edman (MP).

undefined
Linda Lundin (S).

Från och med 1 juni är det alltså partiernas ledamöter som avgör om e-förslagen är tillräckligt intressanta. Är de det kan ledamöterna tillsammans eller själva väcka ärenden genom att motionera och interpellera i fullmäktigeförsamlingen, alternativt själva tala för ärendet i nämnder och styrelse.

Syftet, enligt kommunstyrelsen, är att förslagen ska synliggöras för att ha en chans att hanteras vidare.

– Jag ser det som en fördel att e-förslag syns i kallelsen. Då får våra politiker kunskap om vilka idéer som inkommit och kan driva förslaget i de politiska församlingarna, säger Linda Lundin (S).

Ledamöter för Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna godkände det nya förslaget, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade avslag. Därmed kommer e-förslagen från och med den 1 juni i år att hanteras i enlighet med de nya riktlinjerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!