Under förra året viltskadades 12 procent av Sveriges spannmålsarealer och över 14 procent av slåttervallen – vilket drabbar lantbrukarna i form av miljardförluster, enligt Jordbruksverket.
– Vi har problem av bibliska mått, säger Magnus Avrén, som driver Önnersta gård utanför Björnlunda tillsammans med sin fru, Eva Knutsson Avrén.
Just nu är det, igen, skyddsjakt på de kronhjortar som trampar ner och äter upp mjölkgårdens foderodling.
– Hittills har vi skjutit tio hjortar under skyddsjakt och sex under vanlig jakt – vid ett och samma gärde, säger Magnus Avrén.
Ytterligare två hjortar fälldes under veckans skyddsjakt – som ger tillåtelse att jaga kronhjort med mörkersikte under natten. Enligt skyddsjaktsbeslutet får bara en hjort per natt fällas. Målet är inte att minska populationen, utan att statuera skrämmande exempel för resten av flocken på 75 individer.
– Det här är väldigt sluga djur, som väntar tills det blivit mörkt innan de kliver in på vår mark, säger Magnus Avrén, som tvingas köpa foder för 600 000 kronor om året för att mätta gårdens 200 tamdjur.
Det största problemet finns på ett 14 hektar stort gärde. Det är väl inhägnat med ett 160 centimeter högt stängsel. Innanför ligger gårdens ekologiska vallodling – med färsk klöver – som hjortarna är ute efter.
– "Jag vet inte vad jag ska göra", sa en av jägarna som hjälper oss. Han hade skjutit en kronkalv på gärdet samtidigt som hundra hjortar stod utanför och försökte tränga sig igenom stängslet, säger Magnus Avrén.
Stängslet är utrustat med fyra strömförande trådar.
– Men hjortarna tråcklar sig igenom ändå. Det händer varje natt.
Enligt länsstyrelsen är kronhjorten ett naturligt inslag i den svenska faunan. Efter att markägare i området börjat utfodra djuren har populationen exploderat, enligt Magnus Avrén.
– För 15 år sedan var det annorlunda. Då var vi självförsörjande och kunde även sälja spannmål för en miljon, säger han.
Samtidigt som jaktmöjligheterna understötts har de kommersiella odlingarna minskat, enligt Magnus Avrén ligger många andra gärden i träda.
– Där sover hjortarna på dagen. Men eftersom vi sår om gräset kommer de över till oss på nätterna, säger han.
Magnus Avrén berättar att intäkterna från mjölkförsäljningen också beror på djurens utfodring.
– Om vi får dåliga skördar på vår mark ger Arla oss också sämre betalt. Vilda djur är det stora problemet för sörmländska mjölkproducenter, vilket jag inte tror att alla känner till.