Under en längre tid har pendelresenärer i Gnesta fått vänta i timmar på att tågen ska dyka upp. Det efter att MTR tog över driften av regionaltågen i december 2021. Men enligt MTR har det varit en god utveckling.
– När det gäller punktlighet har vi haft en väldigt god utveckling sen vi tog över. Den senaste tiden har vi haft lite fler problem med punktligheten det har skapats en ny infrastruktur som ligger utanför vår kontroll. Men i stort sett så har utvecklingen varit väldigt god för pendeltågen, säger Niklas Ekström, presschef MTR.
Personalbristen är inget nytt inom MTR, snarare börjar lokförarna att tröttna på att bli beordrade att arbeta på ledig tid. En lokförare kan i värsta fall jobba tolv dagar i sträck innan vila vilket gör att många säger upp sig, enligt Kristoffer Johansson, lokförare och ordförande på fackförbundet Sekos lokförarklubb, pendeln.
– Vi har personalbrist och det är ingenting nytt egentligen. Det som är nytt är att MTR har börjat beordra folk att arbeta och då blir det problem. Medlemmarna har ju ett liv utanför jobbet och nu börjar de dessutom att närma sig gränsen för hur mycket de får jobba. Vi har hamnat i en ond spiral, säger Kristoffer Johansson.
En annan orsak till att lokförare väljer att säga upp sig är den kommande ensambemanningen. Tågvärdarna kommer att försvinna helt från Gnestapendeln.
– Man har bestämt att lokförarna ska vara själva på tåget och tillsätta fler kameror i stället. Utfasningen börjar i september.
Enligt MTR ska man testköra tågen som under ett årstid installeras med kameror och ny teknik och gradvis från och med i höst börja köra med enkelbemanning.
– Beslutet att ta bort tågvärdarna har tagits av trafiknämnden (I Stockholm, SN:s anmärkning) så vi agerar ju på uppdrag av trafikförvaltningen, säger Niklas Ekström, pressansvarig på MTR.
Men på trafikförvaltningen säger man att det är MTR:s beslut gällande vad man vill göra med sin personal.
– Att ta bort tågvärdarna är MTR:s beslut. Vi har tagit ett beslut att sätta in kamerautrustning så att lokförarna kan se det arbetet som tågvärdarna utför i dag. Men vad MTR sedan gör med sin personal är helt och hållet arbetsgivaren på MTR som avgör, säger Anders Strömberg, presschef på trafikförvaltningen i Stockholm.
Att MTR beslutat att ta bort tågvärdarna skapar stor oro för lokförarna, menar Kristoffer Johansson.
– Man vill inte vara själv ombord med 1 500 personer när det händer någonting och det uppstår saker hela tiden i pendeltrafiken. Särskilt kvällar och nätter, det är mycket folk, trångt och stökigt. Lokförarna kommer att vara mer utsatta än vad de varit hittills, säger han.
Kristoffer Johansson anser vidare att servicen för resenärerna blir sämre.
– På grund av att vi blir ensamma på tåget blir det sämre för resenärerna. Det kommer till exempel inte finnas tid att informera om saker i samma utsträckning som tidigare. Och det kommer att ta längre tid för att lokföraren att ensam ta hand om olika händelser, säger han.
Lokförare har traditionellt börjat sin karriär tidigt och stannat kvar i branschen tills de går i pension.
– Men nu har vi sett en förändring att folk byter bransch helt och hållet och det ställer ju större krav på arbetsgivaren att fylla luckorna då. Det finns en stor del som är väldigt missnöjda med sin arbetsgivare och så har det varit ända sedan MTR tog över för fem år sedan. De kom in med dåligt rykte och nu är det ännu värre och det har det inte lyckats vända. Det har snarare blivit sämre, säger Kristoffer Johansson.
Men även SJ har dåligt rykte som arbetsgivare.
– Det ska man ju veta att SJ har ett jättedåligt rykte. Det har ju varit samma schemakaos där. Det som har gjort att MTR inte har tappat fler folk beror på att de andra arbetsgivarna är ungefär lika dåliga, det är som att välja mellan pest och kolera, säger han.
Samtidigt försöker MTR rekrytera fler förare.
– Det är ett kontinuerligt arbete och det går bra. Det finns ett stort intresse för att bli lokförare. Vi har bland annat startat två nya kurser internt och sedan har Yrkeshögskolan också kurser. I oktober startar en kull med 30 elever och i december en kull på 30 elever. Men det tar tid att bli lokförare, det tar ungefär 44 veckor efter utbildningen till lokförare tills de kan komma ut i verksamheten, säger Niklas Ekström, presschef på MTR.