Kvinnan kommer från ett asiatiskt land och är i 35-årsåldern. Hon ska ha kommit till en person i Gnesta där hon ska ha jobbat med hushållsarbete. Personen som anställde henne ska också ha "lånat" ut henne att arbeta på andra ställen. Det finns inga misstankar om att hon blivit sexuellt utnyttjad.
Kvinnan pratar inte svenska och har ingen erfarenhet av det svenska rättssystemet. Hon har nu fått ett målsägarbiträde, advokaten Elsa Fagerholm.
– Vi ska hålla förhör med kvinnan. Än vet vi inte så mycket, säger Daniel Eriksson vid polisens grova brottsutredningar i Nyköping.
Polisen har inlett en förundersökning om människohandel. Brottstiden bestäms till åren 2022 till 2023. Hon ska inte längre vara kvar hos arbetsgivaren.
Enligt polisen är en person "involverad" men den personen är inte uppsatt som misstänkt, säger Daniel Eriksson.
Han säger att ärendet är komplicerat och behöver utredas grundligare.
– Vi vet ännu inte om det är något brott som begåtts. Vi har till exempel inga uppgifter om att kvinnan blivit fråntagen sitt pass.
Polisen definierar människohandel som att någon i en utsatt situation luras eller tvingas att göra saker mot sin vilja för att andra ska tjäna på det.
Sexuell exploatering är den vanligaste formen av människohandel. Därnäst kommer arbetskraftsexploatering som innebär arbete med låg eller utebliven lön och dåliga villkor.