Styrelserna för kommunala bolag, som till exempel allmännyttiga bostadsföretaget Gnestahem, brukar utgöras av politiker. Men när majoriteten tidigare i veckan skulle nominera en ny styrelse för Gnesta centrumfastigheter AB, som äger kvarteret där bland annat Coop och biblioteket ligger i dag, valde de en annan väg.
Kommunens kommunikationschef Anna Sandklef föreslås bli ordförande, och resten av namnen plockas från näringslivet.
Endast en politiker finns med på listan, nämligen Kim Jarl (M). Men han väljs enligt Johan Rocklind endast på professionella meriter.
– Vi har tittat på olika varianter, men har landat i att bolaget får uppdraget att fortsätta driva utvecklingsprocessen av centrum. Vi har försökt rekrytera personer som har förmågan att vara ledare i den förändringen, säger kommunalrådet, som kallar nomineringarna för ett "lite radikalt grepp".
Vänsterpartiet ifrågasatte förslaget på kommunfullmäktige, och efterlyser mer politiskt ansvar i styrelsen.
– Det är säkert kompetenta människor, men de är inga politiker, säger Lena Staaf (V).
Rocklind menar att styrelsen ska jobba aktivt med att skissa upp planerna för centrumkvarteret, men att alla beslut kommer att fattas av politiker.
– Själva verkställandet kommer inte att ske utan förankring i den kommunala organisationen, säger han.
Den politiska majoriteten presenterade sina planer för centrumkvarteret för ganska precis ett år sedan, och redan då fanns arkitektskisser framtagna på ett slutet stadskvarter med omkring fem våningar höga hus.
Bolaget har i dag inga anställda. Sabina Grennard, chef för fastighetsutveckling på Gnestahem och GFAB, tillträder som projektledare efter sommaren.
Därefter ska en projektplan tas fram, där en viktig del är att bestämma vad som behöver rivas och när för att möta oro från boende och handlare som finns i kvarteret i dag.
Den styrelse som kommunfullmäktige nu har nominerat fastställs på Centrumfastigheters bolagsstämma i juni.