Mellan 2018-2021 kan man se att viltolyckorna har legat mellan drygt 150 och 160 stycken per år. Under femårsperioden 2017-2021, stack 2017 ut med drygt 130 viltolyckor. Men under de senaste fyra åren har viltolyckorna duggat tätt.
Under dessa fem år har flest viltolyckor skett på riksväg 57 och väg 223 och 224. Totalt har 438 rådjur blivit påkörda. Ytterligare 326 viltolyckor har inträffat under perioden, vilket ger totalt 764 viltolyckor i Gnesta kommun.
– Jag bedömer att siffrorna för rådjurskollisioner i Sörmland är vad man kan förvänta sig i ett län med hög täthet rådjur och en del trafik på landsvägar utan viltstängsel, säger Hanna Dittrich Söderman, processledare vid Nationella viltolycksrådet.
Enligt Hanna Dittrich Söderman är det för tidigt att dra några större slutsatser kring pandemins påverkan på olycksstatistiken.
– Det går inte att dra några säkra slutsatser av ett enda år i en enstaka kommun, om det till exempel skulle finnas eller inte finnas någon specifik pandemieffekt. Underlaget är alltför begränsat, säger hon.
Ett sätt att minska viltolyckorna är som bekant att begränsa hastigheten på de vägar där viltolyckorna har visat sig bli många.
– Särskilt i gryning och skymning. Då har man större chans att hinna bromsa om vilt kommer upp på vägen, säger Hanna Dittrich Söderman.