– Avverkningen av Lötbodalskogen är under all kritik och det får inte gå till på det här sättet. Kommunen har samrådsskyldighet innan eventuell avverkning och det har inte skett fullt ut, säger Signe Johannessen som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta.
Tidningen rapporterade nyligen om avverkningen av 1,4 hektar skog som enligt kommunen gjorts för att råda bot på problem med granbarkborren, en insekt som gör stor skada på granskogar.
– För det första stämmer det inte att det är 1,4 hektar skog, det är betydligt större än så. För det andra är det inte enbart granskog som avverkats, även tall och björk i avverkningsmogen ålder har tagits ned som borde ha lämnats eller sparats då arterna inte har med granbarkborren att göra, säger Johannessen.
Därutöver menar de att kommunen inte har bekämpat granbarkborrarna på rätt sätt och inte heller respekterat värdet av andra arter och djur i området. Vilket de menar är anmärkningsvärt då det i år är friluftslivets år och kommunen har pekat ut Lötbodal som ett område där man vill arbeta med föreningar med friluftsliv:
– Här har man tagit bort stora möjligheter till det. Det har avverkats på områden med höga naturvärden och därmed krossat alla förutsättningar för djur och andra arter som lever där. Att avverka på våt mark med tunga skogsmaskiner gör man bara inte, säger hon.
Bertil Karlsson, miljöstrateg på Gnesta kommun svarar på kritiken:
– Jag vet inte var siffran 1,4 hektar kommer ifrån, det stämmer att det är betydligt större område än så. Dialogen kan bli bättre och vi får sätta oss ned med Naturskyddsföreningen och prata när allt har lugnat ner sig.
Naturskyddsföreningen menar att träden borde stå kvar för att bäst bekämpa granbarkborren, varför gjorde ni inte så?
– Det har de helt rätt i, när det gäller träd i vilda naturen, men inte när det gäller strövskog som i Lötbodal. Det är helt enkelt för stor säkerhetsrisk när det är människor och aktiviteter runt omkring fallfärdiga träd.
Varför har andra trädarter än gran avverkats och varför har processen gått så snabbt?
– Jag kan faktiskt inte svara på varför andra trädarter avverkats, då jag inte var på plats. Men att det gick snabbt beror på att det är sådant driv på maskiner, hade vi inte lagt in beslut om det i förtid så hade vi kanske inte hunnit innan sommaren.