Naturskyddsföreningen Gnesta/Daga har under de senaste tio åren hävdat att Lötbodalskogen borde bli ett naturreservat. Nu har 1,4 hektar skog tagits ner till följd av granbarkborrens framfart.
– Om man vill utföra större åtgärder som i det här fallet så vill vi bli informerade och föra en dialog med kommunen. Nu har det inte funnits någon sådan. För oss är det väldigt viktigt att det sker på rätt sätt, säger Adam Adobati, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Enligt Skogsstyrelsen kräver man att skogsägare skickar in en anmälan om området där träd ska avverkas är större än 0,5 hektar eller om det finns naturvärden att ta hänsyn till. I vanliga fall tar handläggningstiden för en avverkningsanmälan sex veckor, men i det här fallet fick kommunen beskedet att delar av skogen kunde avverkas tidigare än så.
– I hela Sörmland har vi jättestora angrepp av granbarkborren, man ser döda granar på många ställen. Det här är fjärde gången som vi tar ner skog i Lötbodal för att försöka hejda ännu större angrepp, säger Bertil Karlsson, miljöstrateg, Gnesta kommun.
Flera försök att få bort granbarkborren på andra sätt har genomförts i landet. Bland annat har man tagit ut granstockar i skogen i ett försök att vilseleda granbarkborren. Man har också försökt med fällor.
– Men det har haft en väldigt liten lokal effekt.
Bertil Karlsson menar också att avverkningen enbart har skett med hänsyn till säkerheten på platsen.
– Rötterna blir försvagade och ruttnar. Det gör att träden riskerar att falla ner och skada de som rör sig i området. Det här är inget vi tjänar pengar på och jag är ledsen för det här.
Naturskyddsföreningen ställer sig ändå frågande till om man har gått igenom natur- och kulturvärdena i området tillräckligt noga.
– Vi har påtalat att det kan finnas naturvärden som man borde ha tagit hänsyn till. Vi upplever att samma sak har hänt under tidigare år, att man har avverkat utan att först ha samverkat på ett nödvändigt sätt, säger Adam Adobati.
Bertil Karlsson menar i sin tur att man har inventerat var det funnits granbarkborrar och inte naturvärdesarter.
– Vi har varit i kontakt med orienteringsklubben, hundklubben och motorklubben. Vi skulle kunnat haft en dialog med Naturskyddsföreningen också, men i det fallet har vi inte haft det. I första hand för vi en dialog med de som driver verksamheter i området.