I våras tog Emma Crossley-Zels över ägandet av Golfbaren i Björnlunda efter sin mamma Gisela. I samband med det bytte Emma namn på verksamheten till Björnlunda Resto.
– Vi är inte ett gatukök längre utan en restaurang med hemlagad mat. Tidigare hade vi mest haft hantverkare som kunder, men nu börjar vi får fler barnfamiljer. Vi har också fått ganska många pensionärer. Det är lite blandat.
En av de första åtgärderna i våras var att bygga ett stort trädäck utanför restaurangen. Emma kommer att arrangera flera olika evenemang framöver. Närmast blir det Oktoberfest den 28 september.
– Vi ska ha olika evenameng här så att alla kan känna sig välkomna. Här ska man kunna äta, mysa och ta det lugnt.
Emma hade innan hon tog över ägandet drivit verksamheten som anställd. Förra hösten gick hon Nyföretagarcentrums kurs Steget till eget.
– Det stärkte självförtroendet. Även om man har drivit ett företag och kanske tror att man vet allt så kan det vara skönt att få en liten bekräftelse på att man gör rätt. Det var också bra att få träffa likasinnade människor.
Genom kursen kom Emma även i kontakt med Affärskvinnans nätverk. I våras var hon med på en nätverksträff i på Gustavsvik.
– Det var ju många företag där som jag inte ens visste fanns! Efter träffen har jag många fler kontakter som jag kan fråga om saker, säger hon.
– Jag följer Nyföretagarcentrum på Facebook. När det är nätverksträffar i Gnesta ska jag försöka hinna vara med på dem. Det är intressanta människor som är där. Jag gillar att inspireras av andra kvinnor.
Emma är även med i föreningen Väg 223 som är ett nätverk för kvinnliga företagare verksamma längs med länsväg 223.
– Vi träffas också ganska mycket. Det är bra att ha någon som man kan bolla med och prata med, någon som möjligtvis har varit i samma sits som en själv. När man startar eget kan det vara ganska mycket på en gång. Då kan det vara väldigt bra att ha folk omkring sig som man kan vända sig till. Det känner jag att jag har med både Väg 223 och Nyföretagarcentrum.
Vilka framtidsplaner har du för Björnlunda Resto?
– Vi vill vara en samlingsplats för Björnlunda. Här ska man kunna sitta och bara ta det lugnt, men folk ska också veta att vi har bra hemlagad mat. Vi köper till exempel vårt nötkött från Ålsta gård i Gnesta. Vi kommer att satsa ännu mer på lokalproducerad mat. Vi kommer även att fortsätta att renovera lokalen.