– Det är klart att jag vill testa mina vingar och utvecklas som person. Men att klättra i Gnesta kommun har inte varit något uttalat mål, säger Niklas Spets, Gnesta kommuns VA-chef.
Sedan ett par veckor är han även tillförordnad chef för samhällsbyggnadsförvaltningen – som Jesper Berndt Dahl lämnat över för att fokusera på uppdraget som tillförordnad kommunchef – tills ersättaren för Anders Axelsson är på plats.
– Det ska bli jättekul att fortsätta jobba tajt med Jesper. Det är roligt att kommunen satsar på interna förmågor. Jag är stolt över att jobba för en arbetsgivare som har det ”mindsetet”, säger Niklas Spets.
Det var efter att ett skadat korsband satt stopp för fotbollskarriären, vid 21 års ålder, som Niklas Spets utbildade sig till VA-projektör, efter tips från vänner i branschen.
– Det var en omställning. Att gå från att leva för sin hobby till frågan ”vad ska jag göra nu”. Jag satsade på fotboll från tidiga tonår och spelade för Södertäljeklubbarna Assyriska och Syrianska tills slutet av 2008. Sammanhållningen i omklädningsrummet saknar jag än i dag, säger han.
Under utbildningen ledde en praktikperiod till anställning på Telge nät, som bland annat driver Södertäljes VA-nät. Där hade Niklas Spets gått från projektör till projektledare och affärsansvarig, innan han blev driftchef på Nykvarns bostäder – varifrån han rekryterades till Gnesta kommun som VA-chef.
– Jag fastnade snabbt för den kommunala världen. Som projektör jobbar du ofta med att ta ett projekt i mål och släpper det sedan. Som kommunanställd får du vara med och se när det fungerar. Det är någonting som triggar mig. Att man får vara med och bygga en framtid för samhällen som förhoppningsvis kommer överleva ett bra tag framöver.
För tillfället finslipar kommunen tillståndsansökan för att göra Klämmingen till vattentäkt. I mitten av oktober ska handlingarna lämnas in till mark- och miljödomstolen. Vilket kommer föranleda någon sorts firande, enligt Niklas Spets.
– Det är en ganska stor milstolpe för hela kommunen och ett jättekliv för projektet. Vi har arbetat aktivt med underlagen sedan 2021. Men det här har egentligen pågått sedan långt innan dess. Nu kan vi fokusera framåt på det praktiska utförandet, säger han.
Efter att ansökan är inlämnad räknar Niklas Spets med att det tar runt ett år innan domstolen fattar sitt beslut. Men förhoppningen om ett nytt vattenverk 2027 lever ännu.
– Det kan man aldrig lova – men jag tror på det. Vi har ett otroligt gediget underlag, från samråd, andra myndigheter och oss själva. Vi har fångat upp så mycket synpunkter som vi kunnat.
Under sommaren har fördjupat samråd genomförts – något som kommunen hade hoppats undvika men länsstyrelsen krävde.
– Vi har hållit det samrådet och jobbat in synpunkterna i underlaget till mark- och miljödomstolen. Det som har dykt upp är främst kommentarer från enskilda som påverkas – som privata fastighetsägare och vissa föreningar. Allt det här har vi byggt in i ansökan. Jag kan förstå att vissa inte är superpositivt inställda, för det blir en påverkan. Men i första hand har vi allmänintresset – att leverera schysst dricksvatten till Gnesta tätort, säger Niklas Spets.