Nio av tio Gnestalärare behöriga enligt skolchefen

Vårens rekryteringssatsning tycks ha fått effekt. 90 procent av Gnesta kommuns lärare har legitimation när höstterminen startar, enligt skolchefen. Samtidigt ska skolorna spara miljoner under hösten.

Andelen behöriga lärare i Gnesta har ökat rejält, enligt skolchefen. Men de kommunala skolorna står inför tuffa sparkrav under hösten för att råda bot på ett befarat miljonunderskott.

Andelen behöriga lärare i Gnesta har ökat rejält, enligt skolchefen. Men de kommunala skolorna står inför tuffa sparkrav under hösten för att råda bot på ett befarat miljonunderskott.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2020-08-17 17:20

På måndagen var det dags för Gnestas grundskoleelever att sätta sig i skolbänken igen efter ett välförtjänt sommarlov. Mycket är sig likt, men bakom klassrummens katedrar har det hänt en del under sommaren.

– Totalt har vi nu cirka 90 procent behöriga på våra skolor, säger Monica Tägtström Bergman, tillförordnad chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Kommunen har tampats med låga placeringar i statistiska jämförelser när det gäller just lärarbehörighet de senaste åren. Enligt Lärarförbundets senaste siffror som publicerades i mars i år var bara 60 procent av Gnesta kommuns lärare behöriga under det förra läsåret. Rikssnittet var då 70 procent behörighet.

Förklaringen till uppsvinget är kommunens kontroversiella beslut tidigare i år att säga upp all obehörig personal och inleda en intensiv jakt på nya lärare med legitimation. Beslutet, som Socialdemokraterna och Moderaterna kallade en kompetensväxling, ledde bland annat till att i princip all fritidspersonal på de kommunala skolorna fick sluta.

Flera föräldrar uttryckte oro inför sommaren, men enligt Tägtström Bergman har fritidsverksamheten tuffat på som vanligt.

– Det finns alltid en oro när förändringar sker, men det har fungerat alldeles utmärkt.

I början av juni rapporterade tidningen om att prognoserna pekar mot ett nytt miljonunderskott för Gnestas skolor i år. I slutet av juni godkände barn- och utbildningsnämnden en lång rad åtgärder för att försöka styra upp ekonomin. Bland annat ska vakanta tjänster inte tillsättas, och modersmålsundervisning ska dras in där elevunderlaget är tunt. Flera av förvaltningens förslag till sparåtgärder fick dock tummen ned av politikerna.

– Vi har inte planerat för några stora uppsägningar, det blir längre fram i så fall. Efter kommunfullmäktige i september vet vi mer, säger skolchefen.

För många gymnasieelever innebär höstterminen en återgång till det normala, efter myndigheternas beslut att införa distansundervisning i våras. För grundskoleeleverna kommer skoldagarna i sort att se ut som de gjorde före sommarlovet.

– Vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det är egentligen inget nytt. Det finns fortfarande vissa föräldrar som vill hålla barnen hemma, där får vi hitta individuella lösningar, säger Monica Tägtström Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!