Det har varit ett högt söktryck på de 1,6 miljarder kronor i bredbandsstöd som Post- och telestyrelsen skulle betala ut i år. Tidigare i höstas kunde tidningen rapportera om att totalt 7,4 miljarder kronor har sökts.
I Gnesta hoppades kommunen på IP-Onlys försök till att gräva fiber efter att Telia efter flera års ansträngningar lagt ner sina projekt.
– Tyvärr gick det inte så bra för IP-Only. Men det visade sig att ett annat företag som heter Open infra utan vår vetskap hade sökt pengar för fyra olika projekt i Gnesta, säger Hans Haglund, IT-chef och berdbandssamordnare på Gnesta kommun.
Open infra har fått stöd beviljat för tre av de fyra ansökta områdena. Totalt handlar det om 568 fiberanslutningar. Områdena kallas "Askholmen & Marieberg", "Harbo" och "Björnlunda, Skyldinge & Tysslinge" i PTS-handlingar, men kommunen har inte fått några kartor eller andra geografiska detaljer.
– Av konkurrensskäl ligger vi lite lågt med detaljer kring det för tillfället, säger Anya Alenberg, kommunikationschef på Open infra.
Totalt beviljas Open infra 11,7 miljoner kronor i stöd för de tre projekten i Gnesta. Stödet ska täcka det så kallade passiva nätet, det vill säga kablarna fram till tomtgräns. Det innebär att de aktörer som nu beviljats pengar i teorin kan börja gräva direkt, oberoende av hur många hushåll som vill ansluta sig.
– Det som händer nu är att vi lägger upp adresserna som omfattas som sökbara på vår hemsida. Vi kommer även att ta kontakt med berörda fastighetsägare i de här områdena, säger Anya Alenberg.
Open infra vill inte kommentera vad anslutningskostnaden blir för hushållen innan man har hunnit ta kontakt med kunderna.
Genomförandetiden för fiberprojekten är 36 månader från det datum som stödet har beviljats.
– Klockan tickar från och med nu kan man säga, konstaterar Anya Alenberg.
Enligt IP-Only är det inte omöjligt att delar av deras planerade fiberprojekt i Gnesta går att genomföra även utan stödpengar.
– Vi kommer nu snabbt se över vilka delar som vi kan påbörja bygga ut till under 2022, säger Andreas Eriksson, kommunansvarig på IP-Only.
I en första beslutsomgång i slutet av oktober fattade PTS beslut om 257 olika projekt och totalt 730 miljoner kronor. Fler beslut har sedan fattats löpande under november, och den fördelade summan är nu uppe i drygt 1,5 miljarder kronor.