Den väg som varit föremål för en bitter tvist mellan tre hushåll och en tomtägarfamilj är nu avgrävd, av allt att döma på tomtägarens initiativ.
– Det är fruktansvärt olyckligt att människor hamnar utan tillgång till väg. Men det är viktigt att vi följer lagar och regler, säger kommunalråd Anna Ekström (M).
Som tidningen tidigare berättat flammade konflikten upp när hushållen i höstas invände mot en bygglovsansökan gällande den obebyggda tomten. Tomtägarna monterade och låste den 6 februari en vägbom vilket sedan dess tvingat hushållen innanför att parkera i grannbyn och gå 150 meter genom skogen för att komma hem.
En rad grävfirmor har avböjt eller avbrutit uppdraget när de förstått omständigheterna, men när tidningen kom till platsen på fredagsmorgonen var vägen avgrävd med ett grunt dike. Grävfirman hade lämnat platsen.
Räddningstjänst, ambulans och sophämtning har nu ingen väg fram till hushållen onnanför. I förra veckan var ambulans på plats för en insats, men kunde då köra in eftersom bommen gick att ta isär.
– På sätt och vis är det bara löjligt att tomtägaren får hålla på så här. Att gräva av under pågående utredning måste ju faktiskt vara brottsligt. Och om någon blir sjuk igen, vad gör ambulansen då? säger en släkting i ett av de avskurna hushållen.
I onsdags träffades samtliga inblandade för ett första möte hos Lantmäteriet i Nyköping, som på bybornas uppdrag utreder rätten till vägen. Byborna har visserligen ett servitut, konstaterar myndigheten enligt protokollet, men det visar sig enbart gälla en vägsnutt som löper parallellt med landsvägen och är avskuren i båda ändar.
Lantmäteriet presenterade en rad sätt att lösa utfartsfrågan, genom officialservitut eller gemensamhetsanläggning, på befintlig väg eller genom nybygge genom skogen. Myndigheten beräknar värdet av tomtägarens mark till ungefär 400 kronor per kvadratmeter, om det skulle bli tal om ersättning från hushållen i utbyte mot rätt till utfart.
Tomtägaren avvisade omedelbart genom sitt juridiska ombud Monica Nebelius Lüning myndighetens förslag om förlikning och nekade till ge hushållen rätt till befintlig väg under den pågående förrättningen. Nebelius Lüning påtalade särskilt det så kallade egendomsskyddet i grundlagen och lovade skicka in ett yttrande om det.
Nu har byborna två veckor på sig att välja ett eller flera alternativ, sedan får tomtägaren samma frist att svara på det. Därefter kommer myndigheten att enväldigt besluta om utfarten ska fortsätta att ligga på den aktuella vägen eller om en ny väg ska byggas.
Parallellt försöker hushållen genom domstol tvinga tomtägaren att bereda dem fri väg, åtminstone fram till lantmäteriets beslut. Hushållen fick den 18 mars kalla handen av Nyköpings tingsrätt på grund av en formalitet, men överklagade samma dag till Svea hovrätt.
Tomtägarens ombud Monica Nebelius Lüning vill inte svara på tidningens frågor.
– Jag vill inte kommentera detta. Det är en rättstvist som för tillfället pågår i två olika instanser, både på Lantmäteriet och på tingsrätten så jag har ingenting jag vill kommentera angående det här, säger hon.
Kan du säga något om beslutet att gräva av vägen trots att det finns en pågående tvist i ärendet?
– Nej, jag har inte några kommentarer alls, säger Skånebaserade Monica Nebelius Lüning, som är före detta domare och rättschef i Polisregion syd.