2013 var ett glansår för Frejaskolan och Gnesta kommun. Efter att kommunen fått pengar från SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att lyfta jämställdhetsfrågor har Gnesta framhållits som ett bra exempel på hur ett aktivt jämställdhetsarbete både bland elever och personal har motverkat vad man kallar en "antipluggkultur". Riksdagspolitiker har vallfärdat till Gnesta och riksmedier, ännu fler politiker och utredare för regeringen har lovordat skolans arbete.
Men så kom årsredovisningen för barn- och utbildningsnämnden. Resultaten i årskurs 9 sjönk under 2013, framför allt för pojkarna. Andelen fullständiga betyg har sjunkit och meritvärdet, som 2012 låg över rikssnittet ligger nu under istället. Differensen mellan pojkar och flickors betyg blev under 2013 nästan dubbelt så stor som åren innan.
Maja Thorsén är biträdande rektor på Frejaskolans högstadium. Hon berättar att det kan finnas flera faktorer till varför betygen sjunkit.
– Det är ett nytt betygssystem för de niondeklassare som gick ut 2013, och det kan självklart påverka. Dessutom går årskullarna upp och ner och på en liten skola slår det igenom mer. Det blir stor skillnad om det är 100 elever eller 300 elever till exempel, det kan procentuellt slå väldigt hårt om bara några elever får lägre betyg än de året innan, säger hon.
2011 kom den nya läroplanen, vilket innebär att elever och lärare har ett helt nytt betygssystem att förhålla sig till. De elever som gick ut i våras hade två olika betygsskalor under sin högstadietid. Samtidigt som kraven höjts på eleverna i och med den nya läroplanen, skriver barn- och utbildningsnämnden i sin årsredovisning.
På riksnivå har man dock sett en annan trend, här har man kunnat se en viss ökning av betygen sedan den nya skalan, både bland pojkar och flickor. Maja Thorsén är lite oroad över att betygen sjunkit i Gnesta.
– Vi vill att det ska gå bra för våra elever och betygen får inte dala hur mycket som helst. Det svåraste efter sådana här projekt som med pengarna från SKL är att hålla i arbetet när projektet är avslutat, säger hon.
Den positiva kritiken från det gångna året är inte heller bara en klapp på axeln säger hon, utan också sporrande.
– Nu har vi krav på oss att fortsätta. Man kan inte luta sig tillbaka och säga att nu har vi gjort det här. Nu måste resultatet fortstätta att vara positivt.