De låga grundvattennivåerna har blivit ett allt större problem i Gnesta den senaste tiden. Bevattningsförbudet har legat fast i över två år. Nyligen stod det klart att vattenbristen sannolikt kommer att sätta käppar i hjulen för planerat bostadsbyggande de kommande åren.
– Problemen med vattenbrist började i sydöstra Sverige, men har verkligen spridit sig de senaste åren. Förväntningen framåt är allt större problem på grund av ett förändrat klimat, säger Irene Bohman.
Hon är vattenvårdsdirektör på Vattenmyndigheterna, som är den instans i Sverige som ser till att vattendirektiv från EU efterlevs här. Planerna kommer i sexårscykler, och nyligen gick ett förslag för nästa periods förvaltningsplan ut på samråd.
– Under förra perioden pratade vi inte så mycket om torka, men nu har det verkligen brett ut sig, konstaterar Irene Bohman.
För att lyfta upp problemen med vattenbrist har ämnet för första gången brutits ut i en egen så kallad delförvaltningsplan.
– Egentligen arbetar vi inte med de akuta problemen. Vi vill förebygga att man hamnar i den situationen, det är därför vi gått fram med en delförvaltningsplan, säger Irene Bohman.
Fem huvudsakliga åtgärder som kommunerna och länsstyrelserna ska jobba med föreslås. Den första och kanske viktigaste punkten handlar om ett mer effektivt användande av det vatten vi har. Det gäller att slösa mindre, kort sagt.
Kommunerna i östra Sörmland uppger ofta att de ser tydliga effekter på vattenåtgången när bevattningsförbuden införs. Folk tycks alltså ta problemet på allvar, och de flesta verkar följa reglerna.
Men det finns mer att göra, enligt Vattenmyndigheterna. Ett till stora delar outnyttjat besparingsområde är nya kreativa lösningar när nya bostäder byggs. På bland annat Gotland, som har haft stora problem med vattenbrist, har försök gjorts med moderna varianter av torra toalettlösningar för att spara vatten.
Resterande åtgärdsförslag handlar bland annat om att anlägga fler våtmarker och avveckling av gamla onödiga diken för att förhindra att regnvattnet "rinner rakt ut i Östersjön", och om nya tillståndsprocesser för att ta upp färskvatten.
Samrådet pågår i sex månader, och planen ska klubbas i december nästa år.
– Eftersom det är första gången vi gör detta blir vi väldigt tacksamma om folk lämnar in synpunkter, påpekar Irene Bohman.