Ny satsning på närproducerat i Gnestabygden

Flera aktörer i Gnestabygden går samman i ett nytt nätverk för att öka intresset för lokalproducerad mat.

Lena Gawell på Rocklösa gård har i sommar haft många besökare i sin gårdsbutik.

Lena Gawell på Rocklösa gård har i sommar haft många besökare i sin gårdsbutik.

Foto: Joachim Sorbe

Gnesta2020-09-27 14:45

Tidigt i våras träffades en handfull intressenter på Grytsbergs säteri för att diskutera hur man kan lyfta smakupplevelser från Gnestabygden. 

– Vi är stolta över det vi har i bygden och vill hjälpas åt, säger Erik Olofsson, vd på Grytsbergs säteri. 

Bland deltagarna fanns bland andra Dennis Strömberg från Sternersborgs Choklad och Lena Gawell från Rocklösa gård. De menar att lokalproducerad mat som håller hög kvalitet har stor potential. 

– Jag har en liten gårdsbutik och min erfarenhet är att fler och fler människor verkligen sätter värde på det här hantverksmässigt gjorda och det som är lokalt. Framför allt att det är schyst producerat. De kan se djuren och att de har det bra. Den här sommaren har det varit otroligt mycket besökare i gårdsbutiken, säger Lena Gawell. 

Företagarna är också överens om att de har mycket att vinna på att fungera som ambassadörer åt varandra. 

– Om vi stöder varandra och rekommenderar varandra blir vi en helhet i folks ögon, säger Dennis Strömberg. 

Gnesta kommun har tidigare bjudit in till allmänna möten på temat "jord till bord", men den här gången kom initiativet från företagarna. Företagarna diskuterade bland annat möjligheten att genomföra någon form av gemensamt event. 

– Eventidén fick ta en paus när pandemin slog till men nu tar nätverket nya tag för att tänka nytt. Kommande möte är planerat till den 19 oktober, säger Ylva Jóhannesson, näringslivssamordnare på Gnesta kommun. 

– Kommunens roll i detta är att agera katalysator och samordna så företagarinitiativet håller fart och riktning. 

Erik Olofsson på Grytsbergs säteri har erbjudit sig att stå som värd för det gemensamma eventet. 

– Vi ska ha någon form av mässa eller liknande här på Grytsberg framöver. På dagen kan lokala aktörer stå och visa upp sina produkter och berätta om vad de gör. Deltagarna kan bestå av allt från små biodlare till större, lokala bryggare. På kvällen blir det en middag där alla bidrar med lite av sin produkt så att vi kan tillaga en i princip helt lokal middag. Då kan man under trevliga former diskutera och hitta nya affärssätt. 

Tanken är att det nya nätverket ska jobba i samma anda som det framgångsrika nätverket Stationsvägen i Björnlunda som på bara ett par år har lyckats lyfta orten som besöksdestination. 

– Vi hjälpte varandra att lyfta fram Björnlunda som helhet. Alla tog på sig en ambassadörsroll och sa 'välkomna till Björnlunda' och pekade på både oss själva och våra grannar. Vi har en glass- och chokladbutik och tillverkning här på plats. Dessutom talade vi om att man kan besöka Björnlunda Resto, Räkmackan eller Teodoras. Vi har lyft fram hela Björnlunda och det samarbetet har varit bra för oss alla, berättar Dennis. 

Han menar att samarbetet har fått ännu större betydelse i samband med pandemin då många valt att semestra på hemmaplan istället för att göra längre resor. 

– Vi hade verkligen ett paket. Vi som tillverkar glass kanske inte ensamma drar hit massa folk utan det är helheten, att kanske även spela lite minigolf och käka lunch, so gör att folk åker till Björnlunda. 

I juli hade Sternersborgs Choklad i snitt fler än 300 kunder om dagen som köpte glass. 

– Det har ökat sedan vi startade. Folk har ju fått upp ögonen för det och rekommenderar det. 

Dennis tänker sig att det nya nätverket kring lokalproducerad mat kan upprepa framgången från Björnlunda.  

– Maten som finns nära håller verkligen hög klass. Jag tror att folk är lite hemmablinda, men de kommer kanske att fortsätta med hemester nu när de har fått testa det lite ofrivilligt. 

Lena Gawell på Rocklösa gård brinner sedan länge för närproducerat och besöksnäringsfrågor. Hon är bland annat ordförande i föreningen Vårspiran som står bakom det populära evenemanget där olika aktörer i Gnestabygden visar upp sina verksamheter och besökare kan göra allt från att handla i gårdsbutiker till att uppleva kosläpp, hönssafari och glasblåsning. Nyligen fick hon Naturskyddsföreningens pris Sländan för sin verksamhet på Rocklösa där hon bedriver ekologisk odling och en djurskötsel med djurens bästa i fokus. 

– Jag är intresserad av mat, producerar lite kött och ägg på gården och jag har samverkat med många som jobbar med mat i Sörmland. 

Hon är mycket positiv till samarbete. 

– När man gör sånt här sätter man också platsen på kartan. Bygden blir stolt över allt som finns. Folk hittar hit som aldrig skulle ha hittat hit annars. Det gynnar faktiskt alla som jobbar med besöksnäringen och kommunen i stort. 

Grytsbergs säteri har precis gjort en stor satsning på bland annat fler bäddar. 

– Folk börjar bli mer medvetna och vill hemestra och ha konferenser i hemmamiljö. Då tror jag att vi kan sticka ut genom att samarbeta med lokala producenter, säger Erik. 

– I dagsläget är det inte okej att köpa lamm från andra sidan jordklotet när det går lamm nästgårds. 

Kommunens näringslivssamordnare Ylva Jóhannesson menar att det är en fördel att arbeta strategiskt kring destinationsutveckling eftersom man då kan ta helhetsgrepp och skapa synergieffekter. 

– Genom destinationsutvecklingsarbetet kan vi ju positionera och tydliggöra en plats vilket innebär att du får upp ögonen för området – och som i nästa steg leder till att du kanske också vill leva och driva företag där. Destinationsutveckling är också ett utmärkt initialt verktyg för att få igång utvecklingsprocesser/företagarsamverkan. 

När det gäller positionering arbetar kommunen både geografiskt och tematiskt. 

– Tanken är att man som besökare både ska kunna välja efter specialintresse och/eller geografiskt område man vill röra sig i.

Förutom samverkan kring Stationsvägen i Björnlunda och närproducerat i Grytsberg/Stjärnhov nämner Ylva bland annat Åkers Bergslag där Gnesta kommun tillsammans med Strängnäs tidigare lyssnat in aktörerna i området. Som en konsekvens av corona har till exempel intresset för paddling och vandring ökat i området. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!