Ny satsning på språkutbildning för vårdpersonal

Gnesta kommun startar kompetensutbildning för personal inom vård och omsorg som inte har svenska som modersmål.

I april startade utbildningens första omgång. "Det finns ett stort intresse", säger Marie Segersvärd, rektor för vuxenutbildningen.

I april startade utbildningens första omgång. "Det finns ett stort intresse", säger Marie Segersvärd, rektor för vuxenutbildningen.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2022-04-29 10:00

– Det här är ett sätt att satsa på vården och på vår fantastiska personal samtidigt som vi skapar en tryggare miljö för både anställda, brukare och anhöriga, säger Marie Segersvärd, rektor för kommunens vuxenutbildning.

SN har tidigare skrivit om satsningen på komboutbildningar för att få ut fler i vårdyrken. Nu gör man från vuxenutbildningen en insats för att kompetensutveckla den personal som redan finns, framförallt inom äldreomsorgen. 

– Intresset och engagemanget är stort och jag har nog aldrig hört det skrattas så mycket i klassrummet, säger hon.

Syftet med utbildningen är att minska risken för missförstånd och öka förtroendet för brukare och anhöriga, genom att kompetensutveckla personalen och ge en bättre förståelse för yrkesspråket. 

– Det handlar framför allt om att ge en större förståelse för terminologin inom vården för att kunna kommunicera och dokumentera, men också om uttal och språkförståelse, säger Marie Segersvärd. 

Förra året gav regeringen i uppgift till Skolverket att skapa förutsättningar för ökad språkkompetens bland vårdpersonal inom äldreomsorgen. Med den här utbildningsinsatsen vill kommunen göra en egen insats, menar Marie Segersvärd.

– Vi vill vi satsa på att ge personalen den kompetensutveckling de behöver. Vi ser hur det här behovet finns i hela landet där någon kommun nu infört språktester. Men när det finns personal som är helt fantastisk på att vårda, ska vi då säga att de inte får anställas? säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!