På Flammans bokcafé i Gnesta jobbar i dag tre brukare inom kommunens dagliga verksamhet. På caféet får de bland annat jobba med att baka fikabröd, servera gäster och stå i kassan.
– Vi vet ju att det inte kommer så mycket folk och fikar, det är väl de närmast sörjande, säger Peter Robertsson, pappa till en av brukarna som jobbar på Flamman.
Nu har kommunen bestämt att de tre brukarna ska bilda en servicegrupp som ska jobba i administrationshuset, ett beslut som enhetschef Pernilla Karlsson menar att det finns flera orsaker bakom.
– Antalet arbetstagare inom socialpsykiatrin som i dag också är på Flamman har ökat ganska markant och vi måste skapa meningsfulla arbetsuppgifter både för dem och för personerna som ska flytta till administrationsbyggnaden, säger hon.
Hon menar även att det kan uppstå "vissa svårigheter" med att ha människor med psykiatriproblem tillsammans med människor med andra funktionsnedsättningar, exempelvis brist på förståelse för och tålamod med varandra.
– Man kan prata om ganska känsliga saker som kan vara svårt för människor med funktionsnedsättningar att förstå, säger Pernilla Karlsson.
I administrationshuset jobbar i dag hemtjänst, hälso- och sjukvårdspersonal samt ledningspersonal. Den nya servicegruppen kommer ha liknande arbetsuppgifter som på Flamman, exempelvis sköta köket, torka bord, baka och förbereda fika vid konferenser.
– Det är arbetsuppgifter som vi ser har stor utvecklingspotential, säger enhetschefen.
För några veckor sedan bjöd Pernilla Karlsson in till ett informationsmöte med anhöriga till de tre brukarna för att presentera beslutet och berätta om planerna. Enligt enhetschefen fick man "blandade reaktioner".
Enligt Peter Robertsson var det två som blev så upprörda att de lämnade mötet i protest.
– De trodde vi skulle diskutera fram ett redan taget beslut, berättar han.
Pernilla Karlsson förstår att förändringar kan skapa oro, men menar att även "tydligt positiva reaktioner" på förändringarna kom fram under informationsmötet.
– Det är viktigt att det understryks att det här är en arbetsplats som är integrerad på en vanlig arbetsplats, vilket jag tycker är ett viktigt mål med daglig verksamhet. Det är ingen avskild institution, säger hon.
Innan årsskiftet ska servicegruppen vara i gång med sitt nya arbete, en process som redan har inletts genom att samtala med brukarna om de nya lokalerna och förändringarna.
– Det här ska ske successivt med en utslussning, det får ta den tid det tar, avslutar Pernilla Karlsson.