Ny skolplikt drabbar Waldorfskolan i Gnesta

Den nyligen klubbade skolplikten från sex års ålder kommer att märkas tydligt på Waldorfskolan i Gnesta, berättar förskolechefen Anneli Lennström.

Gnesta Waldorfskola ligger i centrala Gnesta, och tvärs över gatan ligger förskolan som drivs av samma förening.

Gnesta Waldorfskola ligger i centrala Gnesta, och tvärs över gatan ligger förskolan som drivs av samma förening.

Foto:

Gnesta2017-11-18 15:10

Förra veckan klubbade riksdagen igenom en lagändring som innebär att det blir skolplikt redan från förskoleklass. Förändringen träder i kraft redan nästa år.

För de allra flesta innebär lagändringen ingen skillnad i praktiken, någonstans kring 98 procent av alla sexåringar går i dag i förskoleklass. För barnen på Waldorfförskolan i Gnesta blir förändringen dock påtaglig.

‒Både här och på förskolan Stjärnflocka i Mölnbo som vi samarbetar mycket med har vi en stark tradition av att fortsätta arbeta med sexåringarna, berättar Anneli Lennström, förskolechef på Waldorfförskolan i Gnesta.

På Waldorfskolan på andra sidan gatan, som drivs av samma förening, finns redan en förskoleklass, men omkring tio barn per årskull brukar välja att stanna på förskolan.

Anneli Lennström menar att sexåringarna ses som en tillgång på förskolan, och att de får agera förebilder för de yngre barnen.

‒En sexåring är mer lämpad att vara äldst än att vara yngst, och en sjuåring är bättre rustad att komma till skolan och vara yngst, säger hon.

Waldorfskolorna i Sverige har lobbat mot skolplikt från sex års ålder i flera decennier, men den här lagändringen ser Anneli Lennström som "spiken i kistan".

Den förlängda skolplikten har varit på gång länge och förändringen nästa år kommer inte som någon chock. På flera Waldorfskolor i Järna har verksamheten sedan länge styrts om för att passa lagändringen, och Lennström menar att det finns lärdomar att ta därifrån.

‒Det finns en risk att man lägger över sexårsrollen på femåringarna. Det viktigaste nu är att vi inte följer trenden att sätta ett större tryck på barnen längre ned i åldrarna, säger hon.

Även Christine Hagen, rektor på Waldorfskolan i Gnesta sedan ett par veckor tillbaka, är fundersam över hur lagändringen påverkar barnen.

‒Jag håller med Anneli i det hon säger. Valfriheten tycker jag är viktig och det är synd att den försvinner. Vi har redan förskoleklass på skolan, skillnaden är att den kommer bli mycket större nästa år och då måste vi omstrukturera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!