Nya bud om bredbandsmiljarderna: "Väldigt bra för oss"

Bredbandsmiljarder har riskerat att gå förlorade på grund av ny teknik. Nu stillar ett nytt besked från Post- och telestyrelsen oron kring fiberutbyggnaden.

Gnesta kommun har varit oroliga över att landsbygden ska lämnas utanför årets bredbandsbidrag, men ett nytt besked från PTS stillar den oron.

Gnesta kommun har varit oroliga över att landsbygden ska lämnas utanför årets bredbandsbidrag, men ett nytt besked från PTS stillar den oron.

Foto: Anders Steiner/arkiv

Gnesta2021-04-20 13:11

– Man får väl säga att det här ger bra förutsättningar för alla väntande kunder och de som vill bygga fiber, säger Göran Wide, bredbandskoordinator på Region Sörmland.

Han har inte hunnit gå igenom underlaget från Post- och telestyrelsen i detalj, men konstaterar att det fortfarande finns 11 000 byggnader i Sörmland som fortfarande uppfyller kraven för att kunna söka de 1,6 miljarder kronor i bredbandsstöd som ligger på bordet i år.

Oron i bland annat Gnesta kring att de nya mobila FWA-anslutningarna skulle sätta käppar i hjulen för bredbandsutbyggnaden tycks alltså vara stillad för tillfället.

– Som jag har förstått det är det här väldigt bra för oss, och ger oss förutsättningar att jobba vidare med frågan. Det känns väldigt bra, säger Johan Rocklind (S), kommunalråd i Gnesta.

Medan Gnesta kämpar på i motvind för få fram bredbandsanslutningar på landsbygden går det desto bättre i grannkommunen Trosa. I samband med kommunägda Trofis årsredovisning meddelade bolaget att man räknar med att nå regeringens mål om att 98 procent av hushållen ska ha tillgång till en anslutning på minst 100 megabit redan under 2023 lokalt. Deadline för det nationella målet är satt till 2025.

– I dagsläget når vi 95 procent och med de projekt vi har igång ser det ut som att vi når målet under 2023, säger Tommy Biserud, IT-chef på kommunen och vd på Trofi.

Till skillnad från Gnesta, som sålde sitt stadsnät till Telia, har Trosa behållit kontrollen över sitt fiberbolag. Det kan vara en av orsakerna bakom skillnaderna i utbyggnadstakten.

– Det har i alla fall varit en del av förklaringen, tror Tommy Biserud.

Nästa steg i processen att få ut årets bredbandsmiljarder är att prioritera olika projekt. Enligt kriterierna ska fiberprojekt med lägst anslutningskostnad per hushåll komma först i kön, eftersom regeringen vill ha så många anslutningar som möjligt för bidragspengarna. 

– Fiberbyggarna lägger sina anbud under sommaren, sedan fördelas det tills pengarna är slut, säger Göran Wide.

Han tror att det är teoretiskt möjligt att nå 98 procents-målet 2025 i hela landet, men då behövs det mer pengar. Enligt en tidigare beräkning från PTS skulle det kosta 22 miljarder att nå målet.

Utöver årets 1,6 miljarder i stöd finns 700 miljoner kronor avsatta nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!