SN har tidigare rapporterat om Gnesta kommuns planer om att bygga ett nytt bostadsområde vid Frösjöstrand. Kritiken från Länsstyrelsen gäller beredning av mark i området intill Frösjöstrands udde, som tycks ha använts som dumpningsplats för gamla rivningsmassor och har rester av bland annat bly, kadmium, koppar, zink, alifater och bensen i marken.
Gnesta kommun har valt att åtgärda problemet med föroreningarna i marken genom att vid byggnationen först täcka marken med geotextilduk och sedan fylla på med en halvmeter tjockt jordlager. Men Länsstyrelsen anser att åtgärderna inte räcker till. Bland annat är påfyllning en halv meter jord i minsta laget, skriver de i ett yttrande till kommunen. Ett geonät stoppar inte heller en spridning av föroreningar till intilliggande mark.
– Vi ska ha ett möte på torsdag och det blir ett samtal om hur vi ska göra, det handlar egentligen om hur djupt man ska gå med åtgärderna. Den ursprungliga planen med att täcka över befintliga massor för att slippa gräva i marken, ansåg vår konsult skulle räcka. Men nu får vi diskutera igenom vad som kan bli den bästa lösningen, säger Tomas Enqvist, planarkitekt på Gnesta kommun.
I en saneringsrapport från entreprenören Ramböll som inkom till kommunen i slutet av januari framgår också att en före detta kulvert med jordmassor med lukt av olja har påträffats i området. Provsvar visade på tyngre alifater i massorna.
– Kulverten dök upp när entreprenören, som bygger gator och avloppsledningar, grävde i gatan och den innehöll en del olja, troligtvis från tidigare verksamhet i området. Men det är väldigt lokalt. Vi har gjort stickprover på hela området och merparten har inte visat på något problem, säger Enqvist.