Det är bråda dagar för kommunalråden i Gnesta. När vi talar med kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) har hon precis intervjuat kandidater till jobbet som kommunens nya kommunchef.
Sedan platsannonsen lades ut efter Anders Axelssons avhopp har nära 50 ansökningar kommit in, berättar hon.
– Nu har vi valt ut sju kandidater som vi träffar digitalt. Vi har haft fem intervjuer hittills, och efter jul och nyår planerar vi fysiska träffar, säger hon.
Förhoppningen är att rekryteringen ska vara färdig i slutet av januari.
– Det kan dra ut lite ytterligare, men det vet vi inte säkert än, tillägger hon.
Det är två och ett halvt år sedan Linda Lundin stod klar som kommunalråd, efter förra valet, i Gnesta. Hennes företrädare Johan Rocklind (S) hade tidigare valt att lämna posten efter tolv år, åtta av dem i det blå-röda styret som inleddes under hans ledning.
Förra veckan tog Linda Lundin och hennes samarbetspartner Anna Ekström (M) emot nya vattenprover från unga Gnestabor som vill försäkra sig om att kommunstyrelsen tar vatten- och avloppsfrågans miljöaspekter på största allvar inför byggandet av ett nytt reningsverk.
Planerna är ännu i ett tidigt skede, och kommunen arbetar för närvarande med att bestämma var det nya reningsverket ska placeras. VA-frågor har dock länge varit en synnerligen prioriterad fråga och är sedan några år en stående punkt på kommunstyrelsens sammanträden.
– Gnesta är en attraktiv och trygg plats att bo på, och kommunen har en otrolig potential. Men kön till Gnestahems bostäder är lika lång som antalet kommuninvånare. Därför är vatten och avlopp två bärande frågor, säger Anna Ekström (M).
Att ansökningarna för den nya vattentäkten vid Klämmingen skickades in för några månader sedan var en viktig milstolpe, menar hon. Det visar också att den organisation som Anders Axelsson lämnade efter sig fungerar väl, liksom att arbetet med utvecklingen av Gnesta centrum, är på frammarsch.
– Det stora har varit att få all administration och alla papper på plats. Det kan låta enkelt, men det är mycket som krävs för en sådan ansökan. Jag är otroligt stolt över våra skickliga medarbetare, inte minst inom VA-enheten, säger Anna Ekström.
Även utbildningsförvaltningen får positiva omdömen av både Linda Lundin och Anna Ekström.
– Kunskapsresultaten visar en sakta men säker förbättring, och samtidigt ligger vi i topp i länet när det gäller andelen behöriga lärare, säger Linda Lundin.
Anna Ekström framhåller att Skolinspektionen under en granskning i somras berömde kommunens systematiska kvalitetsarbete.
– De gör granskningar med jämna mellanrum, och den här gången såg de att vi har en välfungerande organisation. Ett samlat arbete där vi granskar både kunskapsresultaten och det systematiska kvalitetsarbetet. Skickliga rektorer har också lyckats rekrytera bra lärare.
Trygghetskamerorna på Frejaskolan var en moderat valfråga som drevs igenom trots Socialdemokraternas motstånd. I övrigt har skolfrågor dock varit ett "gemensamt fokus", enligt Linda Lundin.
– Det var inga större diskussioner. Om man lägger vårt valprogram bredvid Moderaternas ser man att vi är överens om mycket. Jag är väldigt nöjd med de politiska överenskommelser vi kommit fram till, baserat på vårt valprogram.
När det gäller undantag nämner Linda Lundin kontinuitet inom äldreomsorgen som ett exempel på något Socialdemokraterna prioriterat.
– Hemtjänsten var något vi lyfte i förhandlingarna. Tidigare kunde en person med hemtjänst få besök av över 19 olika personer på två veckor. Nu är vi nere på 17, men vi vill införa en garanti och fortsätter arbetet under året för att minska antalet ytterligare.
En utomhusgaranti för kommunens omsorgstagare var också ett socialdemokratiskt vallöfte, enligt Lundin.
– Vi har redan en sådan garanti på särskilda boenden och vill införa samma inom hemtjänsten. Det är inte färdigt än, men vi ska hinna det innan mandatperiodens slut.
Anna Ekström lyfter också äldreomsorgen, ur ett delvis annat perspektiv.
– Antalet äldre ökar, och vi har haft stora underskott kopplade till hemtjänsten. Det krävs att vi arbetar igenom ekonomin och ledningen inom förvaltningen. Vi måste skapa tydlighet och förståelse för ekonomin så att medarbetarna känner sig tryggare. Vi har också tillfört resurser, eftersom fler behöver omsorg. Att skapa trygghet med färre kontakter är en utmaning, men en viktig sådan för oss.