Nya sparkrav i skolan – klädköp skjuts upp

Skolledningen har vänt på varje öre och lyckats hitta ytterligare ett par sparåtgärder, i form av kläder och vikarier, för att krympa årets befarade budgetunderskott.

Nya besparingar väntar på skolorna i Gnesta.

Nya besparingar väntar på skolorna i Gnesta.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gnesta2019-09-05 06:25

Som tidningen rapporterade i augusti har skolans kostnader runnit iväg rejält i år, och prognoserna pekar mot miljonunderskott vid årsskiftet.

När barn- och utbildningsnämnden senast träffades gav politikerna sina tjänstemän i uppdrag att ta fram ytterligare sparåtgärder för att hålla ned kostnaderna så mycket som möjligt. Nu har dessa åtgärder presenterats.

Ytterligare 260 000 kronor tros kunna sparas. Detta ska ske dels genom att inte ta in en vikarie för en tjänstledighet på förvaltningen, dels genom att skjuta upp ett planerat inköp av nya arbetskläder till personal på fritids till nästa år.

Någon större förhoppning om att nå ett plusresultat finns dock inte.

– Det finns fortfarande omkring 4 miljoner kronor att hämta hem, och det är inte jättemånga månader kvar på året, konstaterar Anna Ekström (M), vice ordförande i nämnden och nyligen tillträtt kommunalråd.

Det tycks råda enighet bland nämndens politiker kring allvaret i situationen, och oppositionen är sparsam med kritik.

– Vi har bett om att förvaltningen ska jobba vidare med åtgärder inför 2020. Men det blev egentligen ingen diskussion på nämnden, alla var eniga, säger Inga-Lill Fredriksson (C), andre vice ordförande.

Är Centerpartiet i opposition i den här frågan, eller stöttar ni som budgetpartner majoriteten?

– Det är svårt att svara på. Vi ser allvaret i situationen, och alla partier på nämnden var eniga, det vill jag poängtera, säger Inga-Lill Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om