Planerna om att bygga 300 bostäder – både villor och lägenheter – och en förskola lades på is efter att Gnesta kommun sagt nej till att använda kommunens VA-nät. Bedömningen blev att det saknades vattenkapacitet. Men nu har planerna tagits upp igen efter att Signum fastigheter köpte marken 2019.
Ett steg i att fortsätta med bostadsplanerna har varit att borra en 17 meter djup brunn som installerades under våren år 2020, drygt 1,5 kilometer från kommunens egen vattentäkt. Det har nu lett till att planen är att ta grundvatten för att försörja bostäderna med vatten.
– Vid första borrhålet hittade vi en extremt bra tillgång på vatten. Indikationerna från tillgången har gjort att vi nu har dragit igång planprocessen igen, säger Stefan Sparring, som arbetar som projektledare och med markförvärv på Signum fastigheter.
Brunnen har testpumpats vid två tillfällen, både under den torrare delen av året och under en mer fuktig period och är placerad i närheten av Vårdingeåsen.
– Det kommer bli som ett eget vattenverk. Vi anpassar anläggningen efter vattenkvalitén, men på det stora hela såg vi en väldigt bra vattenkvalité. Vi hade till exempel ingen saltvatteninträngning.
Nästa steg i projektet blir att ha ett undersökningssamråd med länsstyrelsen. Planen är att det ska kunna ske i slutet av februari. Om allt går friktionsfritt därifrån finns det en stor förhoppning om att byggplanerna skulle kunna startas upp inom en relativ snar framtid.
– Det är många berörda, två kommuner och länsstyrelser, men om allt går riktigt, riktigt bra kan vi tro att man kan påbörja byggnationen om cirka två år.
Planerna har diskuterats i över tio år och Signum fastigheter ser grundvattentillförseln som ett stort steg i rätt riktning.
– Vi har gått igenom alla gamla handlingar och det här har hållit på i 12-13 år nu, så det känns verkligen som det är dags nu. Det är ett jättefint område att bebygga och det behövs verkligen bostäder. Vi är väldigt nära och hoppas vi kan ha en plan klar till årsskiftet. Det är i alla fall vår arbetshypotes, säger Stefan Sparring.
I och med byggnationen har man också börjat ta fram olika broförslag som skulle binda ihop Gnesta tätort med Visbohammar. De två förslagen skulle antingen ansluta till Ågatan eller Nibblegatan, där det väger åt att det enklare förslaget skulle vara att dra bron från Ågatan. Det skulle till exempel inte innebära lika mycket markarbete. Men bron är under ett tidigt utredningsskede och flera diskussioner förs om vad som skulle kunna passa bäst. Just nu lutar förslaget åt att resultera i en enfilig bro med gång- och cykelmöjligheter.
– För att inte framhäva bron för mycket pratar vi om att bron kan ha väjningsplikt från ett håll. Vi tror heller inte att det kommer vara ett extremt flöde över den.
I detta skede är planen att bron ska bli drygt sju meter bred och ha en spännvidd på omkring 22 meter. Både ett betongförslag och ett träförslag har dessutom tagits fram. Förslagen ska nu ut på ett undersökningssamråd och ska förhoppningsvis kunna samprövas tillsammans med grundvattenutredningen.
– Vi ser inte att det finns några rent praktiska hinder. Men det skulle kunna vara att länsstyrelsen ser att det påverkar naturvärden som vi i så fall har förbisett, säger Stefan Sparring.