– Det känns bra, lite revansch kan man säga – det finns fortfarande de som vill att jag ska vara kvar. Det var ju lite omvälvande när jag blev bortröstad förra gången men det var ju en omröstning trots allt så det får man bara acceptera.
Det säger Håkan Ekstrand när tidningen möter honom i hans hem på Lebro gård, en bit norr om Gnesta. På kommunfullmäktige den 25 september blev han vald till nytt oppositionsråd under ett turbulent möte, där Vänsterpartiet och Miljöpartiet anklagade majoritetsstyret för att frångå praxis genom att aktivt rösta i valet om nytt oppositionsråd.
Håkan Ekstrand tror att vad han upplever som ett tuffare debattklimat kan ha gjort att han fick fler röster – nio i stället för de förväntade sex från det egna partiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Det nygamla oppositionsrådet, som röstades bort i november 2022, har tidigare fått kritik. Bland annat från V och MP som hävdade att han lierat sig med det politiska styret och inte drivit opposition tillräckligt hårt.
Hur ser du på den kritiken?
– I samband med budgetarbetet första gången när S och M inte fick egen majoritet förhandlade vi redan i ett tidigt skede om att få in några olika punkter som var viktiga för oss. Vi skulle stödja deras budget och det har den övriga oppositionen kritiserat. Jag ser det som en konstruktiv opposition för att vi får fram saker som har en bred majoritet och då är det ju bra för Gnesta.
I samband med att Håkan Ekstrand blev bortröstad sökte och beviljades han omställningsstöd, en slags inkomstförsäkring för politiker som ju kan petas abrupt.
Du har fått kritik för att du tog emot omställningsstödet. Hur ser du på det?
– Det är klart att man kan kritisera det men det är ett löneavtal som finns. Under åtta års tid har jag ställt undan en del av mitt företag och inte utvecklat det som jag hade gjort om jag hade arbetat där till hundra procent. Det är som ett pensionsavtal som vilken löntagare som helst egentligen har, men det syns inte på samma sätt.
Du har även fått kritik av V och MP för att du inte ska ha vidarebefordrat information i den utsträckning som de förväntat sig. Vad säger du om det? Kommer du att göra något annorlunda framöver?
– Jag kommer att fortsätta med gruppledarmöten inför fullmäktige och att ha fortsatt mejlkontakt med alla gruppledare, utöver de vanliga personliga kontakterna. Jag kan förstå viss kritik, alla som inte får vara med i den inre kretsen tycker att de får för lite information. Men det är inte heller all information som man kan delge.
Håkan Ekstrand ser fram emot att ta sig an sitt nygamla uppdrag. Han vill fortsätta att fokusera på landsbygdsfrågor. VA-frågan och den stundande vattentäkten vid Klämmingen, med allt vad det innebär för markägare, boende och andra intressenter, kommer att ta mycket tid.
Någon risk för att bli jävig i sin roll som näringsidkare ser han inte.
– Sakerna inom VA går oftast ut på upphandling och där brukar inte jag vara med.
Det viktigaste i rollen som oppositionsråd tycker han är att ta in tankar och idéer från medborgarna när de inte är nöjda, och att hålla de andra partierna uppdaterade. Något han kommer fortsätta att fokusera på.
– Mötet med människor och viljan att påverka, att lyssna in vad andra tycker och tänker, det är viktigt.