Nytt asylboende kan ge många jobb

Asylboendet som ska öppna på Liljedalshemmet kommer ge åtminstone 30 heltidstjänster, det tror vd:n för företaget som ligger bakom ansökan.

liljedahlshemmet_1_1368555_Valfri_1980715.jpg

liljedahlshemmet_1_1368555_Valfri_1980715.jpg

Foto:

Gnesta2016-01-20 23:02

SN har tidigare berättat att företaget Deluxe living AB har ansökt om att öppna ett asylboende på Liljedalshemmet i Gnesta.

– Det är ingenting som är klart ännu, säger Robin Agnig, vd för Agnig vård och omsorg AB, som han uppger att företaget nu har bytt namn till.

Just nu väntar de på besked om bygglov innan fastigheten kan börja anpassas till den nya verksamheten. När bygglovet väl är färdigt ska fastigheten renoveras så att den uppfyller alla krav.

– Och så att den blir hemtrevlig, säger Robin Agnig.

Han uppger att det krävs ganska stora förändringar: ventilationssystemet måste förbättras, stammarna bytas ut och fastigheten måste anpassas till de brandtekniska regler som finns. Han gissar att arbetet kommer att ta en till två månader och hoppas att de ska kunna vara i gång i början av mars.

– När vi är klara med renoveringen ska de besiktiga fastigheten och se att den uppfyller alla krav. Ingenting är klart förrän den har besiktigats, säger han.

När företaget gick vidare i Migrationsverkets upphandling var det på ett boende för 288 personer. Antalet boendeplatser har nu sjunkit till 200, något som i ett första skede har godkänts av Migrationsverket.

– Vi har tagit in en tillgänglighetsingenjör, arkitekter och brandkonsulenter och ritat upp allting så att det ska finnas gott om utrymme och vara handikappanpassat, säger Robin Agnig.

Han uppger att det nya asylboendet i Gnesta kommer att ge åtminstone 30 arbetstillfällen – kanske uppemot 50 – och de kommer bara att rekrytera från närområdet.

– Vi kommer att söka efter olika typer av vårdutbildningar, eller om det är någon som är pensionerad lärare och som vill hjälpa till med språkundervisning. Vi välkomnar egentligen alla som vill hjälpa till, och de kan få lön för det också, säger han.

Robin Agnig säger också att de boende själva kommer att laga sin egen mat, något som också gynnar handeln på orten.

– För oss är det viktigt att jobba med integration men samtidigt att den staden eller det området där boendet ligger känner att de vinner på det, säger Robin Agnig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!