– Det här var ett inledande möte där vi diskuterade möjligheter och skyldigheter.
Det säger Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande för Röda korset i Gnesta.
Jerneborg Glimne är också andre viceordförande i socialnämnden för Moderaterna men på mötet representerade hon alltså Röda korset. Det var också Röda korset som tog initiativet till mötet som hölls tillsammans med representanter från Svenska kyrkan, Ådalskyrkan och socialförvaltningen i Gnesta kommun.
– Det vi kunde konstatera är att det finns olika grupper som kanske inte behöver samma typ av hjälp. När det gäller romerna eller tiggarna som är här så är de en familj eller släkt som åker hit och är här på dagarna, sen åker de härifrån. De stannar ofta också bara två, tre månader i Sverige vilket gör det svårare för oss att hjälpa dem. Ett kanske större problem för oss är de som är utan bostad i Gnesta av den ena eller andra anledningen, säger Jerneborg Glimne.
Hon förklarar att mötet aktualiserades i och med att vintern kommer smygande, samtidigt som även tiggarna gjort situationen mer påtaglig.
– Vi har diskuterat det här tidigare också men inte kommit så långt. Ibland tar saker lite tid innan man kommer till skott, säger Jerneborg Glimne.
En idé som togs upp på mötet var att de olika parterna ska se över möjligheterna till att finna lokal med dusch eller någonstans där man kan få värma sig. Lokaler som skulle kunna komma till nytta både för Gnestas hemlösa och för de tiggare som befinner sig i kommunen.
Jerneborg Glimne är dock noga med att påpeka att man bara haft inledande diskussioner än och att inget kan lovas. Ändå är hon försiktigt optimistisk.
– Vi vill hitta någon typ av samarbete för att lösa det här tillsammans. Jag tror att det är bättre att man gör det här i ideella organisationernas namn för när kommunen ska göra saker blir det lite fyrkantigt för att lagar och regler måste uppfyllas. Vi andra kan gå utanför det enklare. Förhoppningsvis går det fortare också.
Det finns en hel del kunskap om de hemlösa Gnestabornas situation inom de olika organisationerna säger Jerneborg Glimne. Hon får insyn från sin roll i socialnämnden.
– Det vi saknar är egentligen kunskap om tiggarnas situation eftersom vi inte kan kommunicera med dem ordentligt. Det är svårt att få till en dialog om vad de behöver hjälp med förutom pengar. Finns det någon Gnestabo som vill agera tolk åt oss på till exempel romani är det en jättetillgång, då kan de vända sig till mig.
– Förhoppningsvis blir det något bra av det här och att Gnesta ska kunna visa att vi är ett humant samhälle, kanske lite extra humant, avslutar Jerneborg Glimne.
Nästa möte mellan Röda korset och de andra organisationerna hålls om två veckor.