Olika svar på padelbygglov: "Urholkar förtroendet"

Politikernas val att köra över sina tjänstemän i frågan om att ge bygglov för en padelhall ser nu ut att få konsekvenser.

Johan Dengg äger Stoppgallerian i Gnesta, och vill bygga en padelhall på gräsytan intill.

Johan Dengg äger Stoppgallerian i Gnesta, och vill bygga en padelhall på gräsytan intill.

Foto: Åsa Ekström

Gnesta2021-12-01 10:15

– Jag är helt och hållet för att vi blir mer flexibla med att tolka gamla detaljplaner, men man måste följa samma linje. Antingen ska alla få nej eller så ska alla få ja. Det som händer nu urholkar förtroendet för systemet, menar Johan Dengg.

Som tidningen berättat tidigare har han planer på att bygga en padelhall på gräsytan intill Stopp. När han sökte bygglov blev beskedet från samhällsbyggnadsnämnden att detaljplanen, som är från 80-talet, behöver ändras först. Han drog då tillbaka sin ansökan.

Ungefär samtidigt inledde Dialect sina samtal med kommunen om en padelhall med tillhörande kontor på andra sidan Storgatan. De fick samma besked, men drog inte tillbaka sin ansökan om bygglov. När lovet skulle prövas av nämnden körde politikerna över tjänstemännen och sa ja.

– Det finns något som heter likabehandlingsprincipen i kommunallagen. Vi är två företagare som kommit med samma fråga till kommunen, och fått olika svar. Jag känner inte att vi har blivit behandlade lika, säger Johan Dengg.

Han har överklagat Dialects bygglov, och menar att ansökan och det som sedan beviljats skiljer sig åt gällande målgrupp för hallen. Han poängterar samtidigt att det är en principfråga och att han inte har något emot sin granne.

– Jag har ingenting mot Dialect, jag tycker det är bra att de hittar på saker i Gnesta. Men det här beslutet har ställt saker och ting på sin spets, säger Johan Dengg.

undefined
Sibylle Ekengren (M) ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Gnesta.

Sibylle Ekengren (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, håller inte med om att kommunen har brutit mot likabehandlingsprincipen.

– Det är en tolkningsfråga och vi har gjort vår tolkning när vi fattade beslut om bygglovet. Varje fall är unikt och bygger på många olika faktorer.

En viktig skillnad är att Dialect vill bygga kontor med "företagspadel" medan Johan Dengg vill bygga en padelhall för allmänheten, menar Ekengren.

Vad hade ni sagt om även Stopps bygglov hade prövats i nämnden?

– Det är en hypotetisk fråga, det beror på vad man ansöker om.

Borde ni ha tagit kontakt med andra intressenter när ni sa ja till Dialect?

– Vi prövar bara de ärenden vi får på bordet. Jag kan inte ringa runt till alla möjliga andra varje gång vi fattar beslut, det vore väldigt konstigt, säger Sibylle Ekengren.

Förra veckan beslutade samhällsbyggnadsnämnden om att skicka ut ett detaljplaneförslag för Stopptomten på samråd. Om tidsplanen håller kan den nya planen vara färdig till nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!