Det har tvistats om padelhallen i Gnesta redan innan det första spadtaget. Stridigheterna handlar om platsen, ett detaljplanerat område från 1959 som egentligen är ansedd för industrier.
Nu är det grå huset med svart sadeltak på plats. Padelhallen ser en aning stum ut, med mörka plåtväggar utan fönster förutom några små vid entrén. Anledningen är att solljus inte ska störa den som spelar.
Banorna har hämtats från Jönköping där padelhallar fått läggas ned. Men i Gnesta är intresset fortfarande stort, enligt Fredrik Tenelius, ägare av Gnesta padel som ska öppna dörrarna i februari.
– Trycket är jättehögt och vi vill ju att så många som möjligt ska få komma hit och spela, säger Fredrik Tenelius.
Men kommunen säger blankt nej till att allmänheten ska få spela. Anledningen är att byggbeslutet för hallen endast avser företag, vilket Fredrik Tenelius känt till tidigare.
Turerna kring hallen har varit många. Våren 2021 ansökte Johan Dengg, som äger Stoppgallerian, om att få bygga en padelhall för allmänheten. Han fick nej från kommunen, med hänvisning till detaljplanen.
Och först fick även Fredrik Tenelius på Gnesta padel nej på sin ansökan, med samma motivering.
Dengg valde att dra tillbaka sin ansökan. Fredrik Tenelius hyrde i stället in jurister som skickade in mer beslutsunderlag. Förra hösten godkände politikerna, i strid mot tjänstemännen, ansökan för Gnesta padel.
Då sa Fredrik Tenelius till tidningen att padelhallen enbart är för företagare, annars hade han och hans kompanjon Mats Lundahl aldrig fått tillståndet. Men i dag tycker de att de har kommit på ett sätt som gör det möjligt för allmänheten att få spela.
– Alla kan ju använda kvittot för friskvård, så ja, allmänheten kan spela som jag ser det, säger Fredrik Tenelius.
Men kommunen håller inte med.
– Det har inget med friskvårdsbidrag att göra. Har man ett företag så kan man boka och hyra hallen för företagshälsa för sina anställda. Padelhallen är inte till för allmänheten, säger Pontus Lindström, bygg- och miljöchef på Gnesta kommun.
Fredrik Tenelius svarar:
– Huruvida han skiljer på "allmänheten" och folk som jobbar som erbjuds friskvårdsbidrag som två olika grupper vet jag inte, men det bör rimligen kunna vara samma sak i många fall.