Kyrkoherde hyllas för predikan om Ukraina

"Lyft blicken, Putin. Varför är du så vred och varför sänker du blicken?" Gudstolkaren i Frustuna varnar Ryssland för brödramord.

"Vi har ett ansvar för våra ungdomar som ser världen gå sönder," predikade kyrkoherden i Frustuna kyrka, Anders Ekhem, uppskattat i söndags.

"Vi har ett ansvar för våra ungdomar som ser världen gå sönder," predikade kyrkoherden i Frustuna kyrka, Anders Ekhem, uppskattat i söndags.

Foto: Privat

Gnesta2022-03-08 04:34

"Lyft blicken, Putin och se vad ditt krig mot ditt broderland Ukraina ställer till det." 

Så inledde kyrkoherde Anders Ekhem sin predikan i Frustuna kyrka i söndags. Texten från det gamla testamentet handlade om hur Kain blir avundsjuk på sin bror Abel och mördar honom.

Församlingsbon Inger Sannes greps så djupt av orden att hon delade en kopia som snabbt fick spridning i sociala medier.

– Det var otroligt starkt, hans ord verkar så klart i en, säger konstnären Sannes som som ung vände en patriarkal kyrka ryggen men i Gnestapräster som Lena Fagéus och Anders Ekhem ser företrädare för en tro hon är hemma i.

Likt namnet Judas kommer Vladimir Putins namn hädanefter att vara avskytt över hela världen, menade Ekhem i talarstolen.

– Han är retoriskt helt otrolig. Vi pratar mycket om det han säger, säger Sannes man Magnus Wickman.

– I de allra flesta kyrkor i går predikades det om den här situationen, säger Ekhem själv. Metropoliten i Kiev använde också texten om Kain och Abel, parallellen är nästan övertydlig.

– Vårt uppdrag nu är att lyfta blicken och behålla hoppet. Vi behöver se döden och kriget men inte ge upp, för det gör inte Ukrainas folk.

Hur drabbade är vi av kriget?

– Människor känner oro och förtvivlan över vad som händer där men även vad kan hända här. Det finns en stark vilja att hjälpa till, och på samma gång behöver vi se behoven av hus och hem och se att flyktingarna även bär en framtid, också vår egen framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!