– Det blev lite bättre i maj och juni när folk kunde vara ute mer. Men när den andra vågen kom blev det lite sämre igen, säger Åsa Forsman, ägare till butiken Mode City.
Under sommaren ställdes bröllop in – vilket annars brukar göra butiken populär.
– Man får ta en dag i taget och man får lite hopp med vaccinet. Men det är klart, det är inte det normala för november och december.
Åsa Forsman ser också en nedgång i samband med att aktiviteter ställs in.
– Allt är väldigt speciellt med tanke på att ingen går på till exempel teater eller konserter längre och vill ha något nytt på sig. Det här präglar oss hela tiden, inte bara under julhandeln.
Öppettiderna har också förändrats i butiken, och nu har man öppet mellan 11 och 17. Tidigare har man haft öppet en halvtimme tidigare på morgonen och en halvtimme senare på kvällen.
– Vi har en ganska stor butik så det går bra att hålla avstånd.
Elin Björnefjärd är ägare till blomsteraffären Interflora i Gnesta. Hon upplever att det går lite bättre än tidigare.
– Det går bra. Vi har mycket att göra. Det vi ser nu under corona är att man skickar blommor och vill ha julmysigt hemma eftersom man är där mer. Då vill man pyssla lite extra, säger hon.
De första 4-6 veckorna in i pandemin märkte hon dock den största nedgången hittills.
– Vi har haft upp och nedgångar. När coronan kom så blev det ett bakslag direkt, men sedan började det vända lite igen.
Hon driver också en butik i Nykvarn och där han man ändrat öppettiderna på grund av att det har varit färre kunder - men man har också sett en ny trend.
– Vi ser absolut att det är fler kunder som jobbar hemifrån och kommer in under dagtid, säger Elin Björnefjärd.
Gnesta handels ordförande, Charlotte Sunvisson, ser också en liten förändring.
– Det är lugnare än vad det brukar vara kring jul och vi hoppas att det kommer igång mer. Men i vanliga fall brukar folk vänta in i det sista, säger hon.
I mitten av november skrev Svensk handel att framtidstron för handeln till jul sjunker drastiskt. Det största tappet har varit för sällanköpshandeln, det vill säga alla köp utöver matinköp.
– Jag tror att många har ett annat tankesätt nu. Fler jobbar hemifrån och upptäcker genom det mer av det som finns på hemmaplan. Det har varit en liten hjälp att fler faktiskt har jobbat hemifrån, som vanligtvis jobbar i andra kommuner och handlar där.