Organiserad lek över åldersgränser

På Gnesta Waldorfskola har man sedan i januari prövat ett nytt grepp för att få eleverna mer aktiva på rasterna. Med elever utbildade till trivselledare organiseras nu mer inkluderande aktiviteter där elever i olika åldrar leker med varandra.

Johanna Holm och Vitek Ronovsky är lärare på skolan och engagerade i trivselprojektet.

Johanna Holm och Vitek Ronovsky är lärare på skolan och engagerade i trivselprojektet.

Foto:

Gnesta2017-04-13 11:00

Det är fredag klockan 10 och rast på Gnesta Waldorfskola. Elever samlas på skolgården, en del för att spela killerboll, andra lite basket. En del av eleverna som är iklädda orangea västar. Men det är inga skolpoliser, utan så kallade trivselledare. Sedan i januari har skolan varit med i landsomspännande Trivselprogrammet där elever blir utbildade i att leda lekar för en mer inkluderande rast. Johanna Holm och Vitek Ronovsky som är lärare på skolan har varit delaktiga i projektet på skolan.

– Vi ville få eleverna att röra på sig mer och skapa både aktivitet och gemenskap. Innan var det också lekar på rasterna, men det var lite mer otydligt, säger Vitek Ronovsky.

Nu har man för två raster i veckan ett schema för lekar som eleverna varit med och satt ihop. Grundregeln är att alla får vara med och att det är klassöverskridande, alltså att olika åldersgrupper leker med varandra.

– Ledarna kan pusha de som kanske går ensamma att vara med. Jag har sett elever som kanske inte varit så aktiva förut som verkligen blommat ut, säger Johanna Holm.

Hon tycker också att trivselledarna får möjlighet att växa och ta ansvar i och med projektet.

– Ibland kan det vara en andraklassare som leder en lek för några äldre, det är häftigt att se, säger hon.

Enligt Trivselledare i Sverige AB:s hemsida, som är de som driver projektet, är drygt 270 skolor i Sverige med i programmet. Det finns i hela Norden, och målen är bland andra att reducera konflikter mellan elever och främja värderingar som inkludering, vänlighet och respekt. Joselanny Mercedes-Mora går i sjuan och är en av Waldorfskolans trivselledare. Hon tycker att rasterna nu är roligare.

– Det är kul, man lär känna varandra mer, säger hon och berättar att hon tycker om att få ta ansvar för lekarna på rasterna.

Hon påpekar att just de äldsta eleverna kanske inte brukar vara med så ofta. Men även det har hänt, säger läraren Johanna Holm.

– Det är mest de från åttan och neråt som är aktiva. Men ibland har vi haft mer utmaningar såsom i "Mästarnas mästare", och där har femmor lekt på samma villkor som niorna, det var helt fantastiskt att se. Det blir mycket mer möten nu, säger hon.

Klara Sederholm går i sjuan och är också trivselledare och hon tycker sig faktiskt ha märkt skillnad sedan trivselrasterna började.

– Man märkte det redan första dagen, det var mer glada rop på skolgården, det har varit lite tråkigt innan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om