– Någon eller några har gått in i stallet, brutit upp dörren till sadelkammaren och plockat ut de sadlar som var av värde, säger Jenny Norrby, en av fem personer som blev av med en sadel i stölden.
Flera sadlar lämnades också kvar, liksom alla sadelunderlägg: vojlockar och schabrak. Utanför sadelkammaren fanns också flera dyra hästtäcken, men de hade lämnats orörda.
Den dyraste av de sadlar som stals hade köpts för 35 000 kronor, och Jenny Norrby och hennes stallkollegor räknar med att sadlarna hade ett genomsnittligt värde på 12 000 till 15 000 kronor.
Tidigare under hösten inträffade ett flertal sadelstölder söder om Stockholm, det berättar Anna Nyberg, frilansjournalist på Trosabaserade tidningen Ridsport och som specialgranskat just sadelstölder.
– Runt Södertälje och Rimbo var det 13 stölder under september och oktober i år. Där har det varit en riktig räd, säger hon.
I augusti skedde också ett inbrott på Löflunda gård utanför Vagnhärad, men stölden på Norrtuna tycks vara den första av det här slaget i Gnesta.
– Det här är ganska nytt, att de faktiskt gör skillnad, säger Anna Nyberg, och syftar på stölder där endast de mer värdefulla sadlarna plockas ut.
Hon säger att det är uppenbart att stölderna är organiserade, men svårt att veta i vilken grad, samt om det rör sig om en eller flera ligor. Hennes och polisens teori är att de stulna sadlarna förs utomlands för att säljas vidare.
– Problemet är att lämnar så få spår efter sig. Inget DNA, inga iakttagelser, eller väldigt få i alla fall vad jag har förstått, säger Anna Nyberg.
Sommarens stöld utanför Vagnhärad gjorde Therése Betner, som också håller till i stallet på Norrtuna, nervös.
– Jag körde runt med sadeln i bilen ett tag. Men det vill man inte göra nu när det är rått och kallt ute. Det är inte bra för sadeln, säger hon.
Nu hoppas hon och de andra i stallet på att få ersättning från sina försäkringsföretag. Men att bli av med en sadel innebär inte bara en ekonomisk förlust.
– Sadlarna är ju dessutom perfekt utformade både för hästen och i en del fall också för ryttaren. Det är ett stort jobb att hitta en sadel som passar både häst och ryttare, säger Anna Nyberg.
Jenny Norrby har inga förhoppningar om att få tillbaka sin stulna sadel, och små förhoppningar om att hitta en ny likadan.
– Så nu ska jag försöka hitta en ny sadel. Den ska gärna passa hästen och gärna vara skön att rida på också, säger hon tungsint.