På glid genom landskapet – 1 800 meter upp i luften

Det råder full aktivitet på Vängsö flygfält. Under sommaren finns det möjlighet att lära sig spaka segelflygplan och den svävande sporten spänner verkligen över generationsgränserna – det kan KG Hällqvist, 71, och Ludwig Strindö, 15, intyga.

Bild på Gnesta från ovan, en känsla av flow i ett segelflygplan.

Bild på Gnesta från ovan, en känsla av flow i ett segelflygplan.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-07-15 09:15

Ute på Vängsö flygfält utanför Gnesta håller Östra Sörmlands Flygklubb pilotutbildning i segelflyg. När tidningen besöker klubben är himlen klarblå, vinden svag och det är cirka 25 grader i luften. De nätta flygplanen påminner om ett gäng måsar med utsträckta vingar som vacker breder ut sig över det flacka fältet. Runt om finns ett tiotal elever mellan 15 och 71 år som hjälper varandra att frakta planen, bära utrustning och få dem i luften.

– Det är roligt eftersom det är ett brett åldersspann på våra blivande piloter, säger Stefan Björnstam, flyglärare i klubben.

Segelflyg är en sport som inte får så mycket uppmärksamhet, menar Björnstam.

– Vi är ju uppe i luften mest hela tiden så ingen lägger märke till oss. Men vi tävlar som i alla andra sporter, tävlingen påminner om orientering. Man skriver ut brytpunkter i en GPS som varje pilot ska runda och då gäller det att flyga banan så snabbt som möjligt, berättar han.

Klubben har just nu en medlem som kan vara på väg in i juniorlandslaget. I Sverige finns cirka 3 000 certifierade personer som sysslar med segelflyg, en av de som går utbildningen på Vängsö flygfält är Ludwig Strindö, 15 år.

– Det är en speciell känsla att ligga i luften och se ner på marken när man är där uppe, säger han.

Ludwig har redan vägen utstakad för sig.

undefined
Ludwig Strindö, 15 år vill bli pilot och går på Vängsö flygfälts utbildning.

– Jag vill bli pilot, min pappa är kapten och det här är en bra början, säger han.

Planets inredning ser för blotta ögat ut som en kajakbrunn, fast med pedaler, instrumentbräda och roder. Innan start går piloten igenom en rad säkerhetsrutiner, kollar pedalerna, känner på rodret, testar att vingklaffarna fungerar och sist men inte minst ser till att du är ordentligt fastspänd i både fallskärmsvästen och i sittbrunnen. Ludwig är inte rädd.

– Nej jag är inte rädd, man vänjer sig. Jag var lite nervös i början när jag skulle flyga själv för första gången och hålla reda på allt, säger han.

En annan som också befinner sig på flygfältet är den före detta piloten, KG Hällqvist 71 år.

– Jag började i söndags och har inte flugit sedan 2016 när jag slutade som pilot, säger han.

undefined
KG Hällqvist, 71 år, och före detta pilot som nu njuter av segelflygets tysta miljö.

KG utbildade sig 1971 och har flugit i nästan 50 år.

– Det här är riktigt roligt, det är en helt annan sak att flyga segelflyg än ett vanligt flygplan, säger han.

Eftersom segelflyget enbart drivs av termik, (ett slags lufttryck) är känslan total när du är i luften.

– Man är med på ett annat sätt. I och med att planet är litet, det väger cirka 200 kilo, får du en annan närvaro och det är helt tyst i luften, säger KG Hällqvist.

Saknar du att flyga motorflygplan?

– Nej, inte nu längre. Det är mycket mer krävande. Här kan du bara sväva och njuta av utsikten, säger han.

Den här veckan är det tio personer som går flygcertifikatutbildningen på Vängsö flygfält. Det startar dagen klockan sju på morgonen och håller på till cirka 18 på kvällen.

undefined
"Här kan du bara sväva och njuta av utsikten", säger KG Hällqvist.

Tillsammans med Ann Härvinen får tidningens reporter prova på att flyga. Ann kommer från Linköping och bor i en husvagn på flygfältet för att kunna ägna ledigheten över det milsvida Sörmlands landskapet.

– Vi måste alltid starta i motvind, då kommer vi upp i luften lite snabbare, säger hon.

Och schwung så befinner sig en lätt kittlande känsla i mellangärdet och vi svävar över Björnlunda och Gnesta i ett lugn som jag önskar att alla får möjlighet att uppleva.

Priser på Vängsö flygfält

Vängsö flygfält består av två banor, huvudbanan 15/33 med längd cirka 700 meter och bana 03/21 på cirka 650 meter samt ett landningsstråk 15/33. Pris ordinarie: 1 800 kronor per år. “Junior” till 20 år 900 kronor per år. Pensionär 900 kronor per år. Stödmedlem 250 kronor per år.

​Ingen egen utrustning behövs förutom solglasögon och något att ha på huvudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!