300 meter under planet breder det sörmländska landskapet ut dig. Åkrar, några sjöar men mest skog, skog, skog. Här finns mycket som kan fatta eld. I Södermanland är det Östra Sörmlands Flygklubb som fått i uppdrag av Länsstyrelsen att ansvara för brandflyg. Det innebär att piloterna letar efter skogsbränder från motorflygplan. När spridningsrisken är stor beger man sig upp.
– När vi flyger baseras inte lika mycket på risken för brand som på spridningsrisken för bränder. Vi går efter en skala 1-6 från SMHI, berättar Bertil Frodin över ryggstödet på pilotsätet.
SN har fått följa med honom på en spaning, men passagerarsätet fram ockuperas av fotografen och hans utrustning.
Rutten vid brandflygning tar minst två timmar och den går över hela länet. Påträffas en skogsbrand larmas SOS på kommunikationsradion. Flygplanen deltar inte i släckningsarbetet, däremot kan de lotsa brandkåren till platsen.
– Förra året tog de fel på några mil och branden hann sprida sig en hel del, säger Bertil Frodin.
I år har Östra Sörmlands flygklubb haft många timmar i luften med brandspan. Förra sommaren var också hektisk, medan man 2012 inte flög en enda gång. Brandflygningarna tjänar inte bara som samhällsinsats, de är också tillfällen för piloterna att utöva sitt stora intresse. 1000 kronor i timmen är vad det kostar att brumma fram över trädtopparna, men spanar de efter bränder samtidigt ersätts piloterna för besväret. Bertil Frodin upptäckte flygning 2006 när hans fru, som blivit trött på allt lekande med flygsimulator hemma, gav honom en provlektion i födelsedagspresent.
– Nytta med nöje, det är verkligen perfekt med brandflyget, säger Frodin.
Ändå är det stundtals svårt att bemanna verksamheten. Vädret och spridningsrisken för bränder följder inget schema, ofta behöver piloterna rycka in med kort varsel. Bertil Frodins vision är att få klubbens unga talanger att bli engagerade.
– Ni två ska inte ta flygcertifikat nu?
Hoppfullt undrande, ögonbrynen höjda. Och det måste sägas att det är svårt att förstå hur man kan tacka nej till att flyga. Skumpigt är det visserligen i det lilla planet och låter gör det en hel del trots hörselskydden. Men pirret i magen är ett bra pirr och det sörmländska landskapet är onekligen vackert ovanifrån.
Se filmen från SN:s provflygning med planet Piper Warrior II, där vi också hittade skogsbranden i Ånsta.