– Vi känner ett lugn nu. Alla är friska och både personal och boende har börjat återhämta sig, berättar Monica Petersson.
Hon sitter på en bänk i trädgården utanför Ekhagens äldreboende. Åtta personer har dött i covid-19 här de senaste veckorna. Nu hoppas alla att det värsta är över.
Det var en av de anställda på boendet som kom på idén att anlägga en plats för att minnas de som gått bort. Personalen kontaktade kyrkan, som var med på tåget direkt och bidrog med både material och arbete. Byggde gjorde Clas Gustafsson och Andzela Sliksane som till vardags jobbar med kyrkogården.
Bara två veckor senare var minnesplatsen färdig. Bänken står vid en gruslagd yta med blommor, ljus och prydnader av sten. Platsen känns lugn och fridfull.
– Det var viktigt att få till det här nu. Både personal och boende på Ekhagen behövde en plats att gå till. När det kommer uttryckliga önskemål från församlingsbor eller som nu en institution så vill vi kunna bidra med det vi kan, säger Pär Friberg, kyrkoherde i Daga församling.
Björnlunda har varit hårt drabbat under coronakrisen, och det har även märkts av i den lokala församlingen. Både stöttande samtal och begravningar har blivit allt vanligare den senaste tiden.
I Björnlunda kyrka, som är en ganska stor byggnad, har en gräns på max 30 personer räknats fram för att kunna följa myndigheternas rekommendationer. Några begravningar har haft fler deltagare, och då har ceremonin ordnats utomhus.
– Rekommendationen är att inte skjuta upp begravningar. Det är viktigt att ta avsked och komma igång med sorgeprocessen. Man kan ha en mindre begravning, och sedan en större minnesstund när pandemin är över, menar Pär Friberg.
Kyrkan har fått en viktig roll för många under krisen. För den som går till kyrkan blir det ofta naturligt att vända sig till präster eller annan personal i kyrkan när man behöver någon att prata med.
– Det har märkts av, det har det. Men inte så mycket som vi befarade i början. Vi hade beredskap för betydligt mer. Det har blivit en hel del samtal med personer, oftast utomhus eller per telefon, säger Pär Friberg.
Församlingens rutiner och, precis som på många andra håll, förändrats radikalt de senaste månaderna. För att underlätta socialt umgänge för riskgrupper arrangeras bland annat "vandringar med samtal" varje torsdag. Gudstjänsterna har även flyttat ut i det fria.