"Känns ju lite galet att göra något sånt här"

Ekobönderna Linus Källander och Ida Ragnarsson vill satsa stort på grönsaksodling. Nu har de äntligen hittat sin plats på Södertuna.

Linus Källander och Ida Ragnarsson startar ekologiskt jordbruk på Södertuna.

Linus Källander och Ida Ragnarsson startar ekologiskt jordbruk på Södertuna.

Foto: Amanda Labbart

Gnesta2022-05-01 15:00

Linus Källander bestämde sig redan vid 25 års ålder att han skulle bli ekobonde när han fyllde 35. Det ekologiska finns med sedan barndomen, Linus föräldrar var med och startade Krav 1985 och Linus har suttit i styrelsen sedan 2013, numera som ordförande.

– Jag ville hinna med utbildning, jobb och familj innan jag grävde ner mig i en åker. Min hustru och jag brukar skratta åt att min plan kom upp redan på vår första date, säger han.

De flyttade till Gnesta för sex år sedan och efter att ha letat runt några år hittade han och frun Ida Ragnarsson en bit mark att arrendera på Södertuna. Den passade dem perfekt.

– Det var som att allt föll på plats när vi hittade Södertuna och eftersom det tog ett tag att hitta så hann vi gå igenom vad som är viktigt för oss med verksamheten, säger Linus.

Linus och Ida startar med en sex hektar mark, en tom lokal och en idé som funnits med länge. 

– Jag kommer att arbeta med det här på heltid. Tanken är att satsa stort och kunna leva på verksamheten framöver, säger han.

undefined
Det viktiga för Linus och Ida var att hitta mark i närheten av Gnesta, så att de kunde arbeta med odlingen och samtidigt få ihop vardagen.

För Linus har odlandet alltid haft en plats i vardagen. Föräldrarna var en del av den gröna vågen på 1970-talet och han växte upp på familjens gård utanför Katrineholm.

– Som barn var jag aktivt med i arbetet, men sen blir man lite äldre och tröttnar på leran och längtar till stan, säger han.

Det blev en vända till Stockholm för studier och jobb men odlingen har hela tiden funnits med i vardagen på ett eller annat vis. Det dröjde inte länge innan han längtade tillbaka till lantbruket.

– Det viktiga för mig var att inte bara vidareutveckla mina föräldrars verksamhet. Jag ville ta med mig engagemanget för hållbarhet och miljö och skapa något eget, säger Linus.

undefined
"Utmaningarna med ekologiskt odlande är att det kräver planering, men om man lyckas från början har man tjänat in mycket av arbetet framåt", säger Linus Källander.

Företaget startade som en kombination av erfarenhet och nyskapande. Tanken är bilda ett nätverk av kunder, både privatpersoner och verksamheter, och samtidigt kunna förmedla värdegrunden bakom ekologisk odling. 

– Odlingen är ju själva kärnan i verksamheten men vi skulle också vilja bjuda in till föreläsningar och temakvällar och kanske ha kursverksamhet, säger Linus.

Just nu är förberedelserna igång både hemma i villan och på odlingsmarken på Södertuna. Fröna är på groning och jorden töms på vatten så att den kan börja redas inför sådd.

– Det känns lite galet att göra något sådant här, men det är också lite poängen. Vi vill visa att det är fullt möjligt, säger Linus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!