– I dag har jag väldigt kort om tid i Södertälje och nu vet jag inte när bussen kommer och om jag hinner det jag ska göra, säger Nina Engström, en av ett dussintal som tänkt ta pendeln norrut från Gnesta vid 11-tiden men blev snopna.
"Personalbrist" mellan klockan 8 och 18 på onsdagen, skriver SL. Men det tycks inte vara någon slump.
– Det är en sorgens dag för pendeltågen, säger Roger Delin, ordförande i ST-Pendeln, facket som organiserar en del av lokförarna.
– Lokförare och tågvärdar, jag vet inte i vilken omfattning, har sjukskrivit sig. Många överväger att byta arbete, de känner att de vill eller kan inte köra tåg ensamma utan tågvärdar.
I dag försökte MTR, det Kinaägda bolag som sköter trafiken åt SL, ta bort hälften av tågvärdarna från tågen, en förändring som varit på gång länge och som trafiknämndens politiker godkänt.
Är det en vild strejk?
– Det är ingen strejk, säger Roger Delin och berättar att lokförare i vissa fall har rätt att vägra köra med hänvisning till trafiksäkerheten.
Tidningen Mitti refererar en enkätundersökning från facket ST där nio av tio lokförare tror att deras arbetsmiljö kommer att påverkas "starkt negativt" av ensamarbete. 268 av 320 lokförare inom MTR-pendeln ska ha svarat.
Nina Engström vet inte när hon kommer iväg.
– Jag ska lämna in en sak på stadshuset. Det måste göras i dag.
Vad tycker du om hur SL presterar och den här kinesiska operatören?
– Jag är ganska ny här. Men det verkar inte som att det fungerar riktigt bra.