Personal om hemtjänsten: "Jag pallade inte mer"

Arbetsmiljön på hemtjänsten i Gnesta har försämrats rejält de senaste åren. Det menar en undersköterska som var på väg in i väggen förra året.

Anne-Lie Gårdestig höll på att gå in i väggen och slutade på hemtjänsten tidigare i år. Nu jobbar hon som personlig assistent och trivs mycket bättre.

Anne-Lie Gårdestig höll på att gå in i väggen och slutade på hemtjänsten tidigare i år. Nu jobbar hon som personlig assistent och trivs mycket bättre.

Foto:

Gnesta2018-10-09 07:02

I måndags berättade SN om att hemtjänsten lämnat kvar bajsblöjor och möglig mat hos 86-årige Torsten när han åkte till sjukhuset, och att hans anhöriga slog larm. Flera medarbetare på hemtjänsten i Gnesta har reagerat på artikeln, däribland Anne-Lie Gårdestig. I början av året sa hon upp sig efter drygt fyra år på hemtjänstens nattpass, och jobbar nu som personlig assistent.

– Det var på grund av arbetsmiljön. Jag pallade inte mer helt enkelt.

Anne-Lie Gårdestig berättar hur 18 besök per natt blev till 30, och hur antalet datorsystem, dokumentationsrutiner, koder och inloggningsuppgifter ständigt ökade i takt med att fikapauserna blev allt mer sällsynta.

Men framförallt efterlyser hon bättre samarbete inom kommunen. Kommunikationen mellan biståndshandläggarna och undersköterskorna på fältet var obefintlig.

– Missförstånd ledde till att man skulle väcka en dement för att gå på toa mitt i natten, eller göra tre tillsynsbesök hos en brukare per natt utan anledning. Ingen på bistånd frågade oss i hemtjänsten vad vi tyckte. Cheferna borde följa med ut och jobba en natt då och då, det är ytterst få som gör det.

Anledningen till den allt stressigare tillvaron för personalen på hemtjänsten är enligt Anne-Lie Gårdestig enkel: det handlar om pengar. I stället för att säga till politikerna att man behöver mer pengar gör ansvariga chefer allt för att klara budgeten, menar hon.

– De säger ju att det går bra för kommunen ekonomiskt. Vi har råd att bygga badstrand och sporthall, men inte med en bra hemtjänst.

– Det är många av mina gamla kollegor som mår jättedåligt, duktiga människor som gör ett skitbra jobb varje dag, säger Anne-Lie Gårdestig med tårar i ögonen.

Hon får även medhåll av flera personer som jobbar på hemtjänsten i Gnesta.

– Jag har aldrig stressat på något jobb som på hemtjänsten, man bara trycker in mera på schemat, påpekar en person.

– För mig handlar det om en kommun som håller hårt i ett system som inte fungerar och inte är villig att ta emot konstruktiv kritik till förändring. Jag vill inte heller bli sjuk eller gammal och bo i Gnesta kommun, menar en annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om