Petters mötemed Sjundavargen

Skogsturen gav naturfotografen Petter Rybäck en unik chans när han plötsligt stod öga mot öga med en vargtik.

Gnesta2015-08-24 08:21

Petter Rybäck kommer från Nyköping, men bor och jobbar i Södertälje. Sedan mitten av 1970-talet har han haft ett stort intresse för fotografi och främst varit ute i naturen för att ta bilder på djur som björn och tjäder. Ett av hans favoritområden är skogarna kring Molstaberg.

– Jag har gått i de här skogarna väldigt mycket. I flera år har jag bland annat följt tjäder och egentligen inte letat efter varg, säger Petter Rybäck.

Sedan drygt ett år tillbaka har han sett spår av varg i området åtskilliga gånger, men aldrig haft turen att stöta på en. Första gången som Petter såg spår av två vargar var den 27 december 2014.

– Första snön hade lagt sig och jag var ute i skogen och gick. Då såg jag spår i snön av två vargar som tycktes pinka in sitt revir.

Spåren visade sig vara det första beviset på att ett vargpar hade bildats och vargarna skapade just då Sjundareviret. Petter kontaktade länsstyrelsen och har sedan dess kunnat rapportera en rad olika spår av vargarna.

– Varenda gång jag har varit i området har jag sett spillning, berättar han.

Så kom dagen när Petter inte bara fick se spår av djuret.

– Före midsommar stötte vi på vargen i skogen. Jag fick inte in det i huvudet att jag stod mitt emot en varg. Vi stod där och tittade på varandra i en minut, med bara 40 meter mellan oss.

Petter hade kameran hängandes runt halsen. Han tog försiktigt upp den och började knäppa bild efter bild. Innan minuten var över hade han lyckats få drygt 50 bilder.

Var du rädd?

– Nej, inte ett dugg. Jag är mer rädd för tjädern, men jag var lite skakis för att det var ett så unikt tillfälle. Vargen i sig gjorde mig ingenting, det var möjligheten som gjorde mig häpen.

Vargen som Petter stötte på var Sjundarevirets tik och länsstyrelsen konstaterade sedan att bilderna som han lyckades ta skvallrade om att vargparet hade fått valpar.

– Vargtiken var väldigt mager och tärd. Spenarna var dragna och det var uppenbart att tiken hade diat sina ungar i lyan.

Petter lämnade in bilderna till länsstyrelsen och berättade om mötet, men han väntade med att visa bilderna för andra. När han nu berättar om mötet vill han heller inte säga exakt var det skedde, och bilderna är beskurna för att inte röja omgivningen för mycket.

– Jag har legat lite lågt med bilderna för att vargvalparna ska få ro. Själv har jag inte sett valparna, men enligt länsstyrelsen brukar vargarna flytta på sig när valparna har växt till sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!