Tanken var att starta skolan hösten 2022, och att tre år senare ha plats för drygt 250 elever fördelade på programmen samhällsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Skolan skulle ha blivit det första gymnasiet i Gnesta, men coronapandemin har nu alltså kommit i vägen.
– Projektet är tyvärr pausat på obestämd tid på grund av omständigheterna i omvärlden. Just nu jobbar vi med andra idéer, säger Tom Davidson, kontaktperson på Gymnasieskolan i Sverige AB.
I sin ansökan till Skolinspektionen skrev företaget att de ville öppna en internatskola, och att förhandlingar då pågick om köp av en fastighet i Gnesta kommun. Enligt handlingarna fanns sex klassrum, matsal, idrottshall, bibliotek, aula och fotbollsplan redan på plats.
Är det Solbacka som ni ville köpa?
– Projektet är pausat och därmed är det inte längre aktuellt med förvärv av en fastighet, det är den kommentar jag kan ge i nuläget, säger Tom Davidson.
Av ansökan att döma var planerna relativt långt gångna innan de lades på is. Företaget hade tagit fram en genomarbetad budget, räknat på elevunderlag och tagit fram rutiner för allt från arbetsfördelning till elevhälsa.
Varken barn- och utbildningsförvaltningen eller politikerna i nämnden visste dock något om planerna när kommunen fick en remiss från Skolinspektionen. Nämndens ordförande Linda Lundin (S) välkomnar ändå initiativet.
– Egentligen finns det inte så mycket att säga, men det är klart att det skulle vara positivt för Gnesta om det blev av, säger hon.
Kommunalrådet och nämndens vice ordförande Anna Ekström (M) tycker också att det vore bra om Gnesta fick en gymnasieskola:
– Om det här skulle bli av efter coronakrisen så ser jag det bara som positivt.
Företaget ska ha haft viss kontakt med anställda på kommunens samhällsbyggnadskontor under planeringsfasen, men tidningen har inte lyckats få svar på frågan om vilken fastighet det rörde sig om.
Kommunen har ett fåtal gymnasieplatser för individuella program i egen regi, men några nationella program finns inte i Gnesta i dag. Förvaltningen räknar med omkring 140 folkbokförda 16-åringar per årskull de kommande åren.
Gnesta följer den så kallade riksprislistan när det gäller skolpeng för gymnasieskolan. Summan varierar beroende på program, men ligger på omkring 90 000 kronor per elev och år för högskoleförberedande inriktningar.