Bergtäkt brännhet fråga – skarp kritik mot planerna

Mötet mellan entreprenören Holmen och Gnestaborna som bor vid den planerade bergtäkten blev infekterat. Inte minst kring buller- och trafikfrågan.

Föreningen Gnestaberget köar för att ta sig in till samrådet med Holmen, på Öster Malma.

Föreningen Gnestaberget köar för att ta sig in till samrådet med Holmen, på Öster Malma.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-05-28 11:00

De första timmarna är kav lugna, Holmen bjuder på smörgåsar med ost och vildsvinskinka, stämningen påminner närmast om ett bibliotek. Det småpratas här och där, kartor analyseras och dokument presenteras kring den planerade bergtäkten.

Tanken är att Holmen ska bryta 16 hektar mark, sex kilometer sydväst om Gnesta. 

– Vi har tittat på Holmens skogliga behov av grus och bedömde att vi behöver det här gruset för skogsvägar i området. Det behövs grus för att Gnesta ska kunna växa. Man ska kunna underhålla vägar och göra det här på ett bra sätt för att kommunen fortsatt ska vara attraktiv, förklarar Jonas Ulander, Holmen inhyrda projektansvariga för Holmen Bergprodukter.

Nio månader har det tagit Holmen att studera markområdet där huvudutredningarna handlar om natur, vatten, vibrationer och buller. Ärendet är ute på samråd. Medborgare, kommun och andra särskilt berörda har nu tre veckor och några dagar till på sig att komma med synpunkter.

undefined
Jonas Ulander, projektledare för Holmen Bergprodukter.

Klockan 17.39 byter Wallenbergssalen skepnad. Plötsligt är det kö in till salen och de 87,5 kvadratmetrarna fylls av 65 personer som nyss bildat föreningen Gnestaberget.

De vill inte ha bergtäkt i området. 

En kvinna tar ton och sätter fingret precis på det som alla verkar vara här för.

– Jag tycker inte om tonen i det här. Det finns en överskuggande fråga och det är det mänskliga värdet som ligger ovanpå alltihopa. Det som handlar om tystnad och trafiksäkerhet.

Gnistan tändes när trafiken kom på tal.

– Hur mycket trafik kommer det bli? Undrade många.

Lennart Svensson, täkt - och miljökonsult för Holmen svarade att det skulle vara ungefär 30 transporter per dag och på frågan varför just här mellan Töle Kvarn och Ehrendahl svarade Svensson att det beror på att Holmen arbetar miljöanpassat. 

– Det blir kortare transportsträckor än om vi skulle lägga täkten på andra ställen, förklarar han.

Svaret möts av svarta blickar.

– Det är vägtrafiken som oroar mest. Vad jag förstår är det privata aktörer som kör lastbilarna och Holmen har ju inget att säga till om. Jag är upprörd och irriterad. Folk har valt att flytta hit för att slippa tätortens buller och ständiga flöde av bilar. Varför inte lägga det här på orter där det inte finns folk som bor i närheten?, frågar sig åhöraren Elisabet Lundberg-Karlsson.

undefined
Gnestabor samlades för att vädra sina åsikter om bergtäkten.

De 65 personer som besökte samrådet har bildat föreningen Gnestaberget och menar att de hittat faktafel i Holmens prospekt.

– Holmen sade att lastbilarna skulle köra på vägen nio timmar om dagen medan det kommer att pågå mellan 06-22. Slår man ut det på lastbilar menar Holmen att det kunde uppgå till fem transporter per timme och då blir det tio passeringar på väg 830 om dagen, menar Erik Granqvist, ordförande i Gnestaberget.

Känslorna var starka hos åhörarna

– Vi märker att det är mycket känslor kring vägfrågan som jag inte tror handlar om själva bergtäkten. Man upplever att det körs för fort på vägen och då är det ju Trafikverket och polisen som måste se över det. Det är en laddad fråga som också måste ses över från vår sida, förklarar Jonas Ulander på Holmen.

Var är politikerna? Undrar Erik Granqvist.

– Jag har skickat ut ett mejl till gruppledarna i partierna om bergtäkten och hur den drabbar oss och jag är besviken och ledsen över att det var så dålig närvaro. Jag har inte fått några svar alls. Det är synd för det här kommer att bli ett stort beslut, säger han.

undefined
Karta över det planerade området.
Bergtäkten vid Lundby

Holmen Bergprodukter AB äger marken de vill använda till bergtäkten som ligger inom fastigheten 2:1 i Gnesta kommun, de ansöker om att få täkttillstånd för 25 år.

Nu har medborgare och andra möjlighet att komma med synpunkter i tre veckor framåt, ingen vet i nuläget när beslut tas.

Ansökan lämnas in till Länsstyrelsen i Uppsala, efter det kan det ta 2-4 år innan beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!