Scanning efter skumma saker ska skapa säkrare kommun

Efter sex brevhot på ett halvår, men också på grund av en orolig omvärld, biffar Gnesta upp beredskapen. Plasthandskar och en ny tjänst är delar av arbetet.

All post till Gnesta kommun får under minst ett halvår passera en säkerhetskontroll innan den når kommunen, berättar Jesper Berndt Dahl, kanslichef. Om fler misstänkta brev lämnas i brevinkastet läggs de med plasthandskar i säkerhetspåsar.

All post till Gnesta kommun får under minst ett halvår passera en säkerhetskontroll innan den når kommunen, berättar Jesper Berndt Dahl, kanslichef. Om fler misstänkta brev lämnas i brevinkastet läggs de med plasthandskar i säkerhetspåsar.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2023-03-24 05:43

– Det blir en oro och då har vi vidtagit de åtgärder vi kan internt, för att säkra upp så att personal och elever och brukare kan känna sig trygga, säger Jesper Berndt Dahl, kanslichef på Gnesta kommun.

Dels har kommunen höjt vaksamheten och köpt in en kontrolltjänst för postgången, dels ska en säkerhetssamordnare på heltid för första gången anställas.

"Säkerhet, civil beredskap, totalförsvar samt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete" ingår i arbetsuppgifterna.

undefined
Att Gnesta kommun nu också rekryterar en säkerhetssamordnare på heltid har ingen koppling till brevhoten, säger kanslichef Jesper Berndt Dahl.

– Givet omvärldsläget och säkerhetsläget och vilka faktiska uppgifter som åläggs kommunerna behöver vi utöka, säger Jesper Berndt Dahl, som berättar att rekryteringen inte har någon koppling till brevhoten.

20 personer har sökt tjänsten som säkerhetssamordnare.

Alla försändelser till kommunen går sedan ett par veckor omvägen via en säkerhetsterminal i Årsta. Där scannas de efter såväl kemiska och biologiska som radiologiska ämnen. 

Explosiva ämnen och gifter?

– Ja, det är en väldigt bred scanning.

Hittills har inget hittats och tjänsten som kostar 148 800 kronor för ett halvår fördröjer bara breven en dag, enligt kansliet.

undefined
Gnesta kommun prioriterar öppenhet och fortsätter att ha dygnet runt-öppna inkast i kommunhuset och biblioteket, trots några brevhot det senaste halvåret.

Det går dock alltjämt att använda dygnet runt-öppna brevinkast i kommunhuset och vid biblioteket. Personalen har plasthandskar och påsar att placera skumma föremål i – och listor med brevbusens typiska spår.

– Snirklig handstil, fettfläckar på kuverten, det kan vara flera olika typer av frimärken – olika kännetecken på att detta kan vara något misstänksamt, då skickar vi det på säkerhetsanalys i stället för att hantera det själva här, säger kanslichefen.

Finns det inga andra brevlådor?

– Jo, vi håller på att kartlägga alla, där vi vet att man kan lämna brev direkt.

undefined
Säker post är en ny prioritet för Gnesta kommun.

Förutom de sex brevhoten till kommunhuset, dess två skolor i Gnesta, reningsverket och återvinningen, med ömsom pulver och ömsom tomhylsor i, lämnades ett hotfullt brev till ett företag i samma område som reningsverket.

– Jag har pratat med polisen, de har ringt upp mig. Saken är väl utagerad, säger företagaren.

Du tror inte utredningen ger något?

– Det är ett omöjligt arbete skulle jag säga att hitta någon som gjort det, om man inte har det på film.

Blev ni påverkade av hotet eller kändes det mer perifert?

– Det är klart att det var obehagligt, det är inte varje dag man får en tomhylsa i lådan.

SN har sökt polisutredaren Jessica Oscarsson i Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!