"Papperspåse för matavfall är bättre för miljön."
Det budskapet gick Södertälje kommuns sopförvaltning – Telge återvinning – ut med i höstas. Efter 20 år med plastpåse fick Södertäljeborna den 1 november byta från de gröna plastpåsarna till bruna papperspåsar.
– Problemet är egentligen inte de som sorterar, utan de som väljer att inte delta. Då använder de plastpåsen till övrigt avfall. Men det gör de inte med papperspåsen, den är för liten, säger Telge återvinnings chef Vesa Hiltula.
Förutom problemet med att brännbart sorteras som matavfall är plasten i sig skadlig, enligt Telge. Fragment följer med in i rötningsanläggningen i Uppsala, och bryts ned till mikroplast ute på åkrarna.
Frågan är inte glasklar. Plasten klarar blöta rester bättre, så "man får större insamling av mat när man har plastpåse" enligt Hiltula.
Men fördelarna med papper överväger sammantaget, enligt Telge.
Södertälje hade tänkt fortsätta med plasten till 2023, men bytte redan i fjol "eftersom alla nu behöver hjälpas åt att uppfylla klimatmålen – både globalt och lokalt", skriver bolaget på hemsidan.
Därför kontaktade Telge i höstas Gnesta och Trosa, som skickar 18 sopbilar i veckan till Södertälje, med 400 000 kg matavfall årligen.
Men de båda kommunerna väljer att avvakta Telges utvärdering som blir klar inom något halvår.
Gnestas kommunalråd känner inte igen diskussionen nu.
– Vi kan absolut titta på det. Vi vill använda den bästa lösningen, säger Anna Ekström (M).
– Det har jag inte hört talas om, säger Johan Rocklind (S).
Telge återvinning hävdar också att plasten i de gröna påsarna, som enligt Gnesta kommun köps in från bolaget Polynova, är fossil.
– Påsarna tillverkas av helt vanlig plast, jungfruelig olja. Det är fossilplast, säger Hiltula.
Det är inte den uppfattning Rocklind fått.
– Vi bytte plastpåsar för något år sedan. Det skulle vara bättre material i de nya, utan fossil plast. Sen vet jag att vi kollat upp detta historiskt och jag har inte fått bilden att plasten följer med avfallet, utan den ska separeras.
– Det är jätteviktigt att reda ut detta.
"Vi kommer inte att ha något problem med att fortsätta ta emot plastpåsar från Gnesta och Trosa", uppger Telge.
Bolaget meddelar att papperspåsen kostar 77 öre och plastpåsen 41 öre, men anser att miljön måste väga tyngst.
– Det är bara pengar, det andra är vår framtid. Hur mäter du det? säger Vesa Hiltula.