Plötsligt blev Sillen grön: "Trodde det var karamellfärg"

När Malin Brandts dotter Eyla visade bild på det gröna vattnet i Sillen så trodde mamman att flickorna drev med henne. – Jag trodde de mixtrat med grön karamellfärg!

"Detta prov togs av min dotter Eyla och hennes kompis Emma för två dagar sedan och de är väldigt bekymrade. Ska det se ut så här?" undrar Malin Brandt Björklund.

"Detta prov togs av min dotter Eyla och hennes kompis Emma för två dagar sedan och de är väldigt bekymrade. Ska det se ut så här?" undrar Malin Brandt Björklund.

Foto:

Gnesta2017-08-23 19:00

Sedan flera år tillbaks bor Malin Brandt Björklund med sin familj vid Mälby intill sjön Sillen, där de även brukar bada. För några veckor sedan pratade tjejerna om att vattnet var grönt vid Frösjö strandbad, minns Malin som jobbar på Vårdinge folkhögskola och även har en fil. mag i biologi.

– Jag berättade att Sillen och Frösjön ansluter till varandra via Sigtunaån och då ville de gå ner och ta prover, leka lite biologer, vilket värmde hjärtat mitt, berättar Malin som ändå blev förvånad över den gröna sörjan.

– Vi väljer att inte bada när det ser ut så här faktiskt. Jag tror att våra grannar badar där men vet inte om hundarna på gården gör det.

Malin Brandt Björklund har tagit för givet att kommunen tar regelbundna vattenprover samt går ut med varningar om vattnet är giftigt.

Miljöchefen Ellinor Lundin menar att kommunen har ansvar att ta prov på vattenkvalitén vid Gnestas alla strandbad.

– Under badsäsongen har tillsyn skett vid Gnestas kommunala badplatser och informationsblad om algblomning satts upp vid badplatserna, menar Ellinor Lundin.

För Sillens del ligger ansvaret på Trosa kommun som har en badplats i södra delen av sjön. Redan i juli varnade kommun för viss algblomning i sjön Sillen.

Ofta är det värmen som sätter igång algblomningen, konstaterar Gnestas miljöstrateg Bertil Karlsson, som även understryker att det årligen sker interngödning från botten i dessa grunda slättsjöar.

– Vid kraftig algblommning bör man helt enkelt inte bada eftersom man kan få kraftiga hudirritationer. Tyvärr kan man inte med ögat avgöra om det är giftalger eller ej, säger miljöstrategen.

– Låt inte heller hundarna bada, dom kan bli riktigt sjuka om de slickar i sig giftalger!

På Havs o- och vattenmyndighetens webbsida kan den intresserade ta reda på statusen på badplatsen i kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!